AKTUELNO

Vlada Srbije će podržati indijsku fabriku Tafe koja je kupila Industriju mašina i traktora (IMT) Beograd da što pre pokrene proizvodnju u tom nekadašnjem gigantu, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da je završen ogroman posao za Srbiju koji se odlagao više od decenije.

Ona je nakon potpisavanja kupoprodajnog ugovora za IMT ponovila da očekuje da prvi traktor bude predstavljen u maju, na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

- Pokrenućemo ponovo proizvodnju traktora u Srbiji, IMT će oživeti - poručila je Brnabić i istakla da je prodaja IMT "glasan signal" da sadašnja Vlada Srbije završava poslove, te da će indijski Tafe doneti u Srbiju novo znanje, novu tehnologiju i nova radna mesta.

Novi traktori koje će proizvoditi Tafe, jedna od najvećih svetskih korporacija u proizvodnji traktora, omogućiće jeftinije traktore srpskim poljoprivrednima, a za spoljnotrgovinski balans značiće da najveći deo subvencija koje daje država poljoprivrednicima za nabavku nove mehanizacije ostaje u Srbiji.

Brnabić kaže da će Vlada Srbije stajati na raspolaganju indijskoj kompaniji da što pre pokrene proizvodnju za domaće tržište, kasnije i za Balkan, a potom će se osvajati i druga tržišta u Evropi i severnoj Africi.

- Važno je da dižemo naše brendove i fabrike koje su nekada bile naša snažna ekonomija - naglašava premijerka i podvlači da je Srbija 2017. dočekala kao šampion u stranim direktnim investicijama koje su dostigle 2,6 milijardi evra.

Foto: Tanjug

Na pojedine kritike da je mogao da se sklopi bolji posao za IMT, odgovara da je urađeno najbolje što je bilo mogiće, te da nije moglo bolje.

Navodi i da se Tafe u celom poslu ponašao iskreno i partnerski, jer je mogao da uzme žig IMT koji ranije nije bio zaštićen i da Srbija ne dobije ništa.

Svakoga ko kaže da može bolje, pozvala je da dođe sa partnerima i da bolju ponudu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je posao sa IMT važan u simboličkom smislu jer pokazuje da Vlada Srbije menja stvari na bolje u poljoprivredi, te da su svi koji su ucestvovali u tom poslu verovali da je moguće ponovo u Srbiji proizvoditi dobar traktor.

Istakao je da je postojala opasnost da neko ode i od nadležnih zatraži zaštitu žiga IMT koji nije bio zaštićen do 2017, ali da je to osujećeno.

Ponavlja da je Tafe kupio deo imovine IMT koja će služiti za proizvodnju srpskih traktora , te da predmet prodaje nije bila lokacija fabrike na Novom Beogradu.

- Nesumnjivo je da u Srbiji postoji potreba za novim traktorima - rekao je Nedimović i dodao da u Srbiji ima oko 400.000 traktora i da je svima njima potrebna i logistička podrška.

Podsetio je na kompatibilnost modela i tehnologije IMT traktora sa indijskim Tafeom i naveo da lično poseduje traktor IMT-a iz 1976. za koga njegovi Sremci kažu da je "nepoderiv", a da je jedina razlika između traktora koji je ranije proizvodio IMT od onoga koji pravi Tafe samo u boji, jedan je narandžasti, a drugi crveni.

Foto: Tanjug

Zamenik direktora Tafe za evropsko tržiste Kamal Ahuđa rekao je da su ovaj dan dugo čekali, te da je konačno dobijena prilika da indijska fabrika pokuša da od IMT napravi brend kakav je nekada bio.

- Iskoristićemo sve da napravimo dobar i konkurentan traktor po imenu IMT - kaže Ahuđa i podseća da je tehnologija ferguson zajednička i za IMT i za Tafe.

Podsetio je i da saradnja sa IMT-om traje od 1960. godine, a da je prekinuta zbog ratova na prostoru bivše Jugosalvije.

Tafe je, naveo je, jedva čekao da se saradnja obnovi i da je ta indijska firma u međuvremenu postala treća najveća korporacija na svetu u toj obblasti, sa proizvodnjom od oko 180.000 traktora godinsnje, od čega je 120.000 po ferguson tehnologiji.

Upitan o različitim onformacijama u medijima o broju ljudi koje će zaposliti Tafe u Srbiji, Ahiđa kaže da je to zbog nepsorazuma i naveo da je ta firma u pismu o namerama može da očekuje 800 zaposlenih kroz direktno i indirektno zapošljavanje, odnosno uz kooperante.

- Neće biti zaposleno 800 ljudi, a biće ih toliko i više indirektno kroz kooperante - kaže Ahuđa.

#Ana Brnabić

#Ekonomija

#IMT

'