AKTUELNO

Ekonomija spaja zemlje u regionu, rekao je večeras predsednik PKS Marko Čadež na prijemu koji je priredio u Mostaru, gde je Srbija od 10. do 14. aprila zemlja partner na Međunarodnom sajmu privrede, a kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija, kako je rekao Čadež, i nastupa pod sloganom "Budućnost nas spaja", jer, dodao je, ne možemo na ovim prostorima da budemo sami pošto je tržište sve surovije, a mi smo u regionu pojedinačno mnogo male ekonomije.

- Kada smo prošli put bili na ovom sajmu bili smo samo izlagači i predsednik Vučić me pitao kako možemo da obezbedimo jači nastup koji će biti još značajniji za našu privredu - rekao je Čadež na prijemu, koje je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, zatim ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede Srbije Branilas Nedimović.

Čadež je rekao da će Srbiju predstavljati 60 najvećih kompanija koje zapošljavaju više od 40.000 ljudi i izvoze u više od 120 zemalja sveta, te da će na sajmu da se razgovara o novim investicijama i ulaganjima u bolju budućnost.

Čadež je naveo da će na sajmu biti ukupno više od 500 privrednika iz Srbije, a među njima više od 300 vlasnika preduzeća i generalni direktora i menadžera.

Sajam će otvoriti predsednik Aleksandar Vučić, a osim privrednog potencijala i izvoznih mogućnosti Srbija će promovisati i turističku ponudu, bogatu kulturnu baštinu, gastronomiju i druge prednosti koje je čine dobrom destinacijom za ulaganje i poslovanje.

U okviru Nacionalnog paviljona na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora, u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, na mostarskom sajmu izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora privrede - najviše u oblasti prehrambene industrije, zatim industrije mašina i opreme, građevinske i tekstilne, elektro, metalske, kao i industrije nameštaja.

Svoju ponudu predstaviće i firme koje pružaju transportne, inženjerske i grafičke usluge.

Dometi ovog sajma, koji je i značajna platforma za regionalno umrežavanje privrednika, prema rečima Čadeža, ne iscrpljuju se samo na otvaranju novih mogućnosti za povećanje međusobne trgovine Srbije i BiH, a nastup na ovom sajmu odlična je prilika da privrednici iz Srbije učvrste postojeću saradnju i dogovore nove poslove i kooperacije sa partnerima iz BiH i drugih zemalja.

Sa velikim brojem izlagača, sajam predstavlja najveću i najznačajniju poslovnu izložbu u BiH, gde će na izložbenom prostoru od 30.000 kvadratnih metara biti predstavnici privreda i kompanija iz više od 20 zemalja.

Tokom sajamskih dana PKS će organizovati pojedinačne prezentacije kompanija, B2B razgovore, a predstavnici komore učestvovaće na Prvoj poslovnoj konferenciji Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja "Regionalni razvoj - Izazovi budućnosti".

U okviru Evropske mreže preduzetništva, PKS i RAS u saradnji sa INTERA Tehnološkim parkom Mostar i Spoljnotrgovinskom komorom BiH organizuju 10. aprila Međunarodne B2B susrete, koji predstavljaju jedinstvenu priliku za pronalaženje dobavljača, kupaca, partnera i uspostavljanje poslovnih kontakata koji će otvoriti nove poslovne mogućnosti prekogranične saradnje.

Srbija kao zemlja partner organizovaće veliki broj kulturno-umetničkih, zabavnih i turističko-gastronomskih događaja kojima će se predstaviti građanima Mostara i BiH.

#Marko Čadež

#Mostar

#Privredna komora Srbije

'