AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Mostaru i Trebinju. Srbija je ove godine zemlja partner 21. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, koji otvara srpski predsedsednik. To je najveća sajamska manifestacija u BiH.

Srbija ove godine učestvuje na 900 kvadrata nacionalnog paviljona, predstaviće se 59 domaćih kompanija, pretežno iz oblasti poljoprivrede, namenske, mašinske industrije, industrije nameštaja i IT, rekla je za “Novo jutro” Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije.

- BiH je najvažnije izvozno tržište Cefta regiona sa čak 40 odsto izvoza - kaže Jovanović.

Sa ovom zemljom se već godinama beleži suficit kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni.

- Prošlu godinu smo završili sa 1,73 milijarde evra, naš izvoz je 1,2 milijarde evra, a suficit beležimo od 695 miliona evra - kaže Jovanović.

Kada je reč o investicijama Srbije u BiH, prema podacima Centralne banke BiH, iznose 1,1 milijardu i nalazimo se odmah iza Austrije i Hrvatske.

- Najveći profit je u visokotehnološkim kompanijama, ali je najveća robna razmena u poljoprivrednim proizvodima. Od sajma očekujemo da se visokotehnološke firme iz regiona što bolje povežu - kaže Jovanović.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić ističe da je poseta predsednika Bosni i Hercegovini uvek prvorazredni politički događaj.

- Ovaj Sajam bio je i povod da se čuje sa Izetbegovićem čime je pokazao bliskost sa svim članovima predsedništva, budući da Izetbegović neće prisustvovati Sajmu u Mostaru. Vučića očekuju važni politički razgovori, ne samo danas i sutra, već i tokom ove nedelje i narednih dana - kaže Krstić, podsećajući na najavljene sastanke sa Merkelovom, Makronom, Mogerinijevom…

Foto: TV Pink

Ovi lideri su na čelu država koje imaju velike mogućnosti uticaja i ovo je situacija u kojoj “predsednik igra na ivici žileta” i sa manjkom figura pokušava da gotovo izgubljenu partiju pretvori u remi.

- Vučić umesto da sebe pozicionira na bezbedno mesto, ulazi u borbu bez velikih šansi za uspeh, praćem negodovonjem onih koji bi morali da budu na njegovoj strani - kaže marketinški stručnjak za “Novo jutro”.

Govoreći o Srbima u BiH koje će danas predsednik i posetiti, Krstić kaže da će se raspitati za uslove i kvalitet života, probleme, što je u duhu saradnje i pomirenja i niko to ne treba da protumači kao nešto loše i pobunu.

Foto: TV Pink

- Legitimno pravo je da se predsednik i Srbija interesuju i da se bore za njih. Jedan od načina borbe je briga predsednika za nacionalne manjine u Srbiji - objašnjava Krstić.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i BiH, Jovanović ističe da privredi pogoduje dobar politički ambijent, a da su se ekonomije zapadnog Balkana složile da oforme Komorski investicioni forum sa sedištem u Trstu.

Šalje se glasna i jasna poruka da je politička stabilnost neophodna za razvoj njihovih poslova. U međuvremenu, prošle godine u julu, napravljen je akcioni plan sa oko 115 tačaka iz raznih segmenata života, koji su podeljeni u četiri stuba: trgovina, investicije, obrazovanje i digitalizacija. Privreda je ove stubove istakla kao svoje prioritete, a i predstavnici šest zemalja zapadnog Balkana potpisali su ih kao prioritete. Očekujemo da će ovih 115 prioriteta u ovoj i narednoj godini započeti svoju punu implementaciju, kako bi svoje poslove mogli da razvijaju u region i globalno - kaže Jovanović.

Ona ističe da je Sajam samo jedan u nizu događaja koji se očekuju ove godine.

- Na Sajmu će predsednik najaviti šta se sve očekuje u ovoj godini i biće istaknuto kako će države moći da pomognu svojim ekonomijama i kako da se trgovina vrši uspešno u regionu i globalno - kaže Jovanović.

Foto: TV Pink

Krstić, govoreći o autoputu Beograd-Sarajevo, kaže da pitanje nije rešeno, ali ne srpskom krivicom.

- Moraju da se dogovore unutar BiH za maršutu, a moramo rešiti i pitanje granica do kojeg opet ne dolazi zbog neslaganja unutar BiH - kaže marketinški stručnjak, dodajući da bi Redžep Tajip Erdogan mogao da utiče na rešavanje ovih pitanja.

#Nebojša Krstić

#Novo jutro

#Privredna komora Srbije

'