AKTUELNO

Predsednik je istakao da je posećivao brojne svetske bolnice, a da KC Niš izgelda gotovo istovetno i nudi isti kvalitet usluga. On je dodao da je zadovoljan što će promenu i bolji kvalitet života moći da osete i građani Niša.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za nekoliko dana nova zgrada KC Niš biti puštena u probni rad, dok početkom avgusta počinje da se unosi oprema, koja je već stiga, kako bi, uz nove medicinske sestre i lekare, prijem pacijenata bio moguć pre kraja godine.

Foto: Tanjug

- To je malo remek delo za Niš - rekao je Vučić nakon posete Kliničkom centru, ustanovi uređenoj po najvišim svetskim standardima.

Foto: Tanjug

- Bio sam u bolnici Klivlend, u Abu Dabiju, koja se smatra jednom od najboljih bolnica. Ove operacione sale ovde gotovo istovetno izgledaju. Zadovoljan sam što će tu promenu i kvalitet života moći da osete i građani ovde - rekao je Vučić.

On je precizirao da je u radove uloženo 35 miliona evra, uz ulaganje u najmoderniju opremu, što je sve ukupno oko 50 miliona evra.

Foto: Tanjug

- Ovo je malo remek delo za Niš, ljudi mogu da shvate da je pametno trošen novac i šta smo uradili - rekao je predsednik.

On je naveo da će za nekolio dana bolnica biti puštena u probni rad, a krajem jula i početkom avgusta ostaje da se unese oprema, koja je skoro sva stigla - i magnetna rezonanca, akceleratori, angio sale...

- Ostaje da se postavi još mali deo opreme kad stigne, da se sve upodobi, da se uzmu specijalisti, još 100 sestara i 20 lekara, da kreću da koordinišu rad, da sve integrišu u celinu da bismo pre kraja godine imali prijem pacijenata - rekao je Vučić.

Vučić je danas obišao i Dom zdravlja u Nišu, u koji, kako je rekao, 32 godine nije ulagano ništa, iako je najveći na Balkanu, i dodao da je u obnovu uloženo 119 miliona dinara, odnosno oko milion evra.

Foto: Tanjug

- Tamo je 89 novih toaleta urađeno, promenjeni su krov, fasada, podovi, stolarija. Prelepo izgleda, kao deo nkog modernog arhitekte iz budućnosti - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da će biti izgrađeni Klinički centri i u Novom Sadu i u Kragujevcu, a da će sve biti urađeno zahvaljujući ekonomiji koja je zdrava i oporavljena.

Pogledajte kurs danas i nekada, pogledajte stopu inflacije. Danas imamo više novca, ali imamo dva problema: nedostak projekata i nedostatak zanatskih radnika, pa nam dolazi radna snaga iz inostranstva. Mi ovakva zanimanja ne poštujemo preterano, jer je uvek bila važnija diploma od znanja. Moramo da preokrenemo situaciju i intenzivno radimo na tome. Recimo, u Nišu je danas manje od 30.000 nezaposlenih, što nije dobro, ali je svakako bolje nego ranije – istakao je Vučić.

Klinički centar Niš, kako je istakao, mora biti ponos Srbije.

- Ovaj Klinički centar nije najveći na Balkanu, ali je najlepši, najopremljeniji i najluksuzniji – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

On je dodao da otvaranje Kliničkog centra neće rasteretiti beogradski Klinički centar, jer su Srbi star narod.

- Ulagaćamo mnogo više novca u povećanje nataliteta, a mortalitet se znatno smanjio u odnosu na pre 30 ili 40 godina. Svi klinički centri će nam biti puni, što zbog starosti stanovništva, što zbog zahteva pacijenata – rekao je Vučić.

Dijalog o Kosovu – pokušaj da se problemi reše, a ne da se gurnu pod tepih

Govoreći o dijalogu o Kosovu, rekao je da je zadovoljan što je pokrenut, a da oni koji su protiv njega nemaju argumente i samo da kažu „Ua, Vučiću“.

- Zahvalan sam crkvi, javnim ličnostima, svima koji su razumeli da je reč o širokoj društvenoj raspravi iz koje ćemo naučiti više i saznati da li možemo da rešimo problem, ili ćemo ga staviti pod tepih – rekao je predsednik.

Foto: TV Pink Printscreen

Lopovi i tajkuni više nikada neće biti na vlasti

Kako je istakao, problemi se ili rešavaju, ili se otvoreno kaže kada neko ne ume da ih reši. Danas, kako je istakao, svi ćute, ali svi vide da je bolje.

- Pojačavanjem konkurencije i dovođenjem investitora otavarju se nova radna mesta, povećavaju se plate. Vidite da je prosečna plata sada veća. Postepeno, ali sigurno ćemo raditi na tome da plate rastu i da podižemo standard – rekao je predsednik.

- Kada je reč o udruživanju opozicije, nekolicina se okuplja pokušavajući da bude jača od većine, ali se ne brinem, jer niko nema dovoljno energije, znanja, niti obrazovanja koliko ja. Ako uspeju da me pobede i nagovore narod da su bolji, ja ću im čestitati. Nikada se neću udvarati, taj film nećete gledati. I samo nastavite kako ste započeli, pa čete uvek gubiti – poručio je predsednik.

- Čujem kako me pljuju, a pogledajte kako danas izgledaju fabrike u Nišu, sve su upropastili, a mi smo uspeli da nešto uradimo. Pogledajte kako izgleda Niš danas. Objektivno je bolje, ali želimo još jače i još bolje rezultate. Kriminal ćemo počistiti zakonom po kratkom postupku – istakao je predsednik.

Bez tolerancije prema korupciji u zdravstvu

Kada je reč o korupciji u zdravstvu, Vučić smatra da ju je teško iskoreniti. Tolerancija prema korupciji je, kako je istakao, nulta, i povlači vrlo stroge sankcije.

#Aleksandar Vučić

#Klinički Centar Srbije

#Niš

'