AKTUELNO

Radnici Fijata koji su štrajkovali od 27. juna, počeli su da rade posle razgovora sa premijerom Srbije Anom Brnabić, a juče su započeli pregovore sa vladom i predstavnicima Fijata.

U Vladi Srbije nastavljeni su pregovori predstavnika poslovodstva Fijata, Štrajkačkog odbora i premijerke Ane Brnabić. Pregovorima prisustvuje i ministar privrede Goran Knežević.

Prva runda trojnih pregovora je održana juče, a prema prvim ocenama razgovori su bili konstruktivni. Predstavnici kompanije FKA Kragujevac izrazili su spremnost organizovanja posebne Komisije, u kojoj će učestovovati i predstavnik štrajkačkog odbora, a koja će imati za cilj da se izvrši analiza svih procesa rada u toj kompaniji radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravljanja svih mogućih nedostataka, navedeno je u saopštenju nakon sastanka u Vladi Srbije posle jučerašnjih razgovora.

Kako je rečeno bilo je reči o četiri zahteva koje je štrajkački odbor postavio pred rukovodstvo te kompanije, a pregovori će se nastaviti i u narednim danima, kada će se o svakoj tački posebno razgovarati. Podseća se da se radi o analizi procesa i eventualnoj optimizaciji rada, obezbeđivanju noćnog prevoza za radnike koji ostaju prekovremeno, kao i mogućnostima za povećanje plate i isplate bonusa efikasnosti.

Predsednik Štrajkačkog odbora fabrike Fijat Zoran Marković je juče rekao da ne može da iznosi detalje, jer su razgovori u toku, ali je ocenio da su pregovori konstruktivni.

- Zbog pregovora nismo u mogućnosti da dajemo izjave. Pozvao sam neke kolege da ne dajemo izjave, pošto se razgovori sa kompanijom nastavljaju. Krenuli smo u pregovore na konstruktivan način, kako bismo našli rešenje za izlaz iz ove situacije - rekao je Marković novinarima.

Premijer Ana Brnabić ranije je predložila, s obzirom da ima dosta tema o kojima mora da se razgovara, kontinuitet u razgovorima u toku narednih dana kako bi se pronašlo najbolje rešenje. Ona je, na početku pregovora u Vladi Srbije, zahvalila radnicima na odluci da prekinu štrajk i nastave sa proizvodnjom, kao i rukovodstvu kompanije na otvorenoj komunikaciji u prethodnom periodu.

U ime Vlade Srbije učestvovali su, pored premijerke, ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran Đorđević, u ime kompanije Fijat generalna direktorka Silvija Verneti, a u ime zaposlenih predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković.

Radnici Fijata štrajkuju od 27. juna.

#Ana Brnabić

#Fijat

#Vlada Srbije

'