AKTUELNO

Svrha sastanka, koji je održan u Palati Srbije, a nakon kojeg se medijima obratio srpski premijer, je razmatranje aktuelne situacije vezane za poslovanje danas najvećeg maloprodajnog lanca u Srbiji.

Vlada Srbije i Narodna banka sutra će pripremiti plan kojim imamo nameru da obezbedimo da novac iz kompanija koje su povezane u sistem Agrokor ne odlazi iz Srbije, jer ne možemo svi da potonemo, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić.

Mi probleme ovde za sada nemamo, ali nećemo da nam se pojave, rekao je Vučić, dodajući da ga ne zanima kako će to "neko tamo" da protumači, ali i primetivši da Vlada odgovara isključivo građanima Srbije.

Deo tih preduzeća vezanih za Agrokor će da potone, ali mi ne damo da i jedno preduzeće iz Srbije potone, porucio je Vučić, imajuhci u vidu fompanije Frikom, Dijamant i Mivelu, ali i sistem dobavljača od preko 600.

Kako je rekao, vlasnik Merkatora Srbija deo je Merkatora u Sloveniji, koji takođe ima mnogo problema, a pri tome je Merkator Srbija dobra kompanija.

- Možemo da uradimo i to bi bilo u okviru podrske vlade, kako da rešimo 102 miliona dugorocnih kredita, a za druge kompanije, vodićemo racuna da ne odlazi novac van Srbije - rekao je Vučić porucivši zaposlenima u Merkatoru Srbija da budu spokojni i rade normalno.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Agrokor zapošljava 12.000 ljudi u Srbiji, a da je briga za njih ogromna.

- Vlada ne odgovara nikom drugom sem svojim građanima. U Merkatoru S je 8.500, a ostali su u Frikomu, Dijamantu i Miveli. Merkator S ima vrednost kapitala 320 milijardi evra, i 60 miliona duga. Vlada može pružiti podršku oko dugoročnih kredita, dok ćemo za druge kompanije voditi računa da novac ne odlazi van Srbije - poručio je Vučić.

Foto: Tanjug

On je dodao da se generiše više problema nego što su vidljivi, a da je najbolje stanje u Merkatoru Srbija, u šta treba da budu uvereni i potrošači i dobavljači.

- Ne bih to izgovorio da nisam siguran. Sutra ću razgovarati sa Cerarom, sa njim ću razgovarati o ovom problemu. Mi ne želimo da imamo taj problem - rekao je Vučić.

On je istakao da su srpski dobavljači najsigurniji, te da je srpski izvoz najjači u regionu.

- Može se ići preko distributera, ili da se polako ide preko drugih mreža, ali da se one ne preopterete. Važno je ostati na tržisštu, ali voditi računa o izloženosti i rizicima, a rizici su Hrvatska i BiH, dok je u Crnoj Gori situacija u redu - rekao je Vučić.

On je poručio zaposlenima u Merkatoru S da mirno spavaju, a da će situacija biti rešena i u tri problematična preduzeća.

- Rešavaćemo o ovome na dnevnom nivou, gledaćemo da na najbolji način zaštitimo interese - poručio je Vučić.

- Razmere problema su veće nego što izgledaju, ali su u Srbiji najmanje. Razgovarao sam sa Zvizdićem, ne zna šta mu je činiti. Svima su vezane ruke. Taman pomislite da ste neke probleme rešili, pojave se novi izazovi - rekao je premijer.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je istakao da do kraja godine očekuje minimalan deficit, te da će biti bolji od deficita 90 odsto zemalja Evropske unije.

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#Merkator S

#Sastanak

'