AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima, nakon hitno sazvane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, a povodom atentata na Olivera Ivanovića.

Vučić je izrazio lično saučešće porodici Ivanović.

- Ono o čemu smo na sednici takođe dogovorili jeste, da su upućena pisma organima EULEKA i UMNIKA sa zahtevom da državni organi Republike Srbije učestvuju u provođenju istrage u Kosovskoj Mitrovici zato što smo uvereni da bi naše učestvovanje značilo i otkrivanje istine - rekao je Vučić.

- Sve mere koje su neophodne su preduzete, a to sam obećao i supruzi Ivanovića, Srbija će poronaći ubicu ili ubice - rekao je Vučić.-Nemam ovlašćenje niti mogu da govorim o saznanjima kojima raspolažemo i ne bih da spekulišen ali ima interesantnih detalja koji pokazuju na moguće počinioce na žalost ubistvo se nije dogodilo na teritoriji koju efektivno kontrolišeno ne možemo odmah da istražimo nego moramo da sačekamo na reakciju drugih organa i zahtevao sam od Mogerini i od međunarodne da to urade efikasno - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Na žalost ubistvo se dogodilo i ubijen je čovek koji je roditelj, suprug i koji sasvim sigurno nije bio neko ko je pozivao na sukobe između Sba i Albanaca. Lično upućujem saučešće ne samo porodici Ivanović već i svim Srbima na KiM. Ovo je napad na porodicu Ivanović, narod, sever Kosova i Srbiju u celini. Ako pogledate kome bi ubistvo odgovaralo svima će sve da bude jasno. Očekujem da ubice budu pronađene – rekao je predsednik Vučić i dodao:

- Kadri Veselji govori da se Albanci neće zaustaviti do Niša.

Vučić je rekao da smo dobro razumeli te pretnje i shvatili ćutanje onih koji su trebali da reaguju.

- Želim da ukažem da neki ne pokušaju da iskoriste ovo za uvođenje kosovskih snaga i na sever Kosova i na otimanje onog što pripada srpskom narodu.

Vučić je rekao da je cilj Albanaca da imaju svoje oružane snage, kao i da albanski mediji govore skoro isto kao i neki u Srbiji. Prema njegovim rečima, Spahiju govori da su to počinile srpske službe da bi zauzele sever Kosova.

- Oni to rade zato što hoće da albanska čizma dođe na sever - rekao je Vučić.

Vučić ističe da oni koji govore da im je stalo do Olivera Ivanovića, četiri godine su ga gonili kao najgoreg kriminalca. On dodaje i to da kada prođe sve ovo za mesec, dva, mogu da pitaju njegovu porodicu koliko su mu pomagali ti što se kunu da ga mnogo vole a koliko neki drugi koje optužuju.

Foto: Tanjug

- Onima koji sve u Srbiji znaju i koji vrše političke optužbe mogu samo da kažem bednici jedni, nesrećnici jedni, toliko ste se nakrali i napljačkali i lažima želite da dođete na vlast. Ajde pokaćite nam ko je ubica, ako nećete vi pokazaćemo mi - istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija voditi svoju istragu i završiće posao.- Ako oni čiji je to posao, ne budu uspeli da ga završe, mi ćemo da završimo posao i da pokažemo koliko su nesposobni. Ovo nije razlog da stave svoju čizmu na sever Kosova je cilj, to neće biti dozvoljeno. Suština je to da se sve svali na pleća Srbiji za ostvarenje nečijih političkih ciljeva. - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se nažalost dogodilo ovo što se dogodilo i gde se dogodilo, kao i da tamo nemamo kontrolu, da smo do 2008. držali nešto naših snaga na Kosovu.

- Da imamo najveće poverenje u njihove organe, nemamo, ali ih molimo da ako im treba pomoć pozovu naše organe. Gotovo sam siguran da je ovo toliko krupno da ne može da izađe bez pronalaženja krivca – istakao je Vučić.

Vučić je rekao da je posao Albanaca da govore sve najgore o Srbiji, i da Srbiji prete da će doći do Niša.

- Ubistvo će biti istraženo - nagalašava Vučić.

Na pitanje da li su srpske službe bezbednosti imale informacije da je Ivanovićev život bio ugrožen, predsednik je rekao da po našim saznanjima osim dva poziva nije bilo nikakvih pretnji.

- Sa Goranom Rakićem sam razgovarao dva puta od jutros, situacija je teška. Ako ubice ne pronađu oni koji treba, pronaći ćemo ih mi – istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da smo mi uvek spremni za razgovor, a da drugi nisu u tome hteli da učestvuju, i da njih neće optuživati za ubistvo.

- Neću da ćutim jer mi je savest čista. Uveren sam da će se ubice pronaći – rekao je Vučić i dodao da je teška atmosfera i da Srbi u severnoj Mitrovici misle da je ubistvo počinjeno sa Juga, i da onaj ko ga je ubio nije srbin, makar nosio srpsko prezime, a ukoliko ubica nije srp roda, onda će nam tek sve biti jasno.

Predsednik je dodao da je automobil namerno ostavljen tamo gde je ostavljen i da je interesantan datum.

Foto: Tanjug

Vučić je izjavio da je neko dugo osmišljavao ovo ubistvo. - Oni mogu da govore šta god hoće, evo pozivam sve albance da dođu na kafu u Niš, da vide kako izgleda jedan lep uređen evropski grad, oni nemaju takvih iskustava na Kosovu a na drugačiji način neće doći. Drugačije Niš neće da vide ni na koji način - izjavio je Vučić.

Vučić  je naglasio da su uvek  spremni da razgovaraju.

U vezi sa izjavom Haradinaja, Vučić je izjavio da oni godinu dana nisu ništa uradili po pitanju zajednice srpskih opština, a da je sada njihov posao da kažu ko je ubica.

- Za razliku od vas koji ništa niste uradili mi smo za četiri godine gotovo sve naše obaveze ispunili, narano albancima je potrebno da deluju na dva fronta, prekidaju dijalog pa žele da izazovu krizu u centarnoj Srbiji jer je najlake širiti laži i dezinformacije. Neću im dati da nam inište zemlju zarad svojim bednih interesa. Što se Haradinaja tiče neću da govorim kakvih sve ovo veza ima sa raznim sudovima i suđenjima - rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da ima nekakvih indicija o tome ko je kriv za ovo ubistvo ali i to da neće da govori o tome dok nadležni organi ne budu progovorili. - Ko je ubica svima je zapravo jasno, kome bi i gde odgovaralo a kome ne bi. Mislim da je svakome ko je završio prvi razred osnovne škole sve jasno i da su svi sve razumeli. Ko god da je ovo učinio biće pronađen - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ima poklapanja datuma, interesantnih poklapanja, i to čak tri poputa isti datum. - Videćemo, istraga neka radi svoj posao. Postupak je pokrenut. Ovo je urađeno tamo gde nema naše efektivne vlasti gde oni mogu da provode istragu ali ako oni to ne budu uradili, mi ćemo privesti počinioce - rekao je Vučić.

- Naše službe imaju dvadesetčetvorosatnu komunikaciju sa različitim svetskim službama. CIA je 10. januara objavila da postoji mogućnost terorističkog akta na Kosovu. Mislim da je to bilo rutinski, jer nemamo pokazatelje da su imali nekakva saznanja. Drugih i dodatnih podataka nemam – naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug

Predsednik je rekao da će biti isleđivan svako i da je ovo prvo ubistvo koje je možda etnički motivisano, i da ćemo dati sve od sebe s obzirom na ovlašćenja koja imamo i pronaći ćemo ubice.

- Uskoro ću na Kosovo da razgovaram sa narodom, da vidim šta možemo da učinimo, iako nemamo efektivnu vlast. Nije u redu kada vam neko spaljuje seno, gađa strelama kuću – naglasio je Vučić i dodao da informacija da su 24 automobila zapaljena može biti pogrešno protumačena, jer je na severu 120 automobila zapaljeno.

Vučić je rekao da neki ovu situaciju koriste, da se Đilas, Janković i Jeremić slažu sa Spahijem i znaju da lažu. Kako navodi Vučić, onaj ko pokušava da zloupotrebi to što je učinjeno gori je od onih koji su to činili. On smatra da je reč o lažljivim psihopatama koji bi uradili sve da dođu do fotelje.

Foto: Tanjug

Vučić je napomenuo da Ivanovićeva porodica može da potvrdi da sam mu pomogao.

Vučić je rekao da ne zna, niti je moguće da zna da li je ubistvo Olivera Ivanovića povezano sa paljenjem automobila nedaleko od mesta ubistva.

- Tri puta sam vam odgovorio da to ne znam, niti je moguće da znam, ne dam vam da napravite od Srbije državu mafijaša i ubica. Dakle, nikome neću da dozvolim da nevine i časne ljude osude da su ubice, a ja vam kažem da ćemo ih pronaći, ukoliko oni sa Kosova to ne budu uradili - rekao je Vučić.

Predsednik je pozvao narod na Kosovu i Metohiji na mir i uzdržanost.

- Pomno ćemo pratiti šta radi Kosovska policija i ako oni ne budu pronašli ubicu ili ubice, mi ćemo da uradimo posao kako treba - izjavio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Oliver Ivanović

'