AKTUELNO

Prvo je neko na svom tviter nalogu, krijući se iza lažnog identiteta, objavio da će biti posečen „hrast star 139 godina koji je zasadio Fransis Makenzi, po kome je Makenzijeva ulica dobila ime, kako bi bila izgrađena još jedna naprednjačka fontana”.

Nije to ni prva, a ni poslednja laž koja se pojavila na društvenim mrežama, ali ova je posebno bizarna i pokazuje kako se od lažnih vesti kreiraju afere. Potom je tu lažnu vest „retvitovao” bivši predsednik gradske opštine Vračar, Branimir Kuzmanović, koji bi trebalo da zna koje drvo se nalazi na par stotina metara od zgrade opštine u kojoj je godinama bio predsednik. Zatim su počeli redom da se javljaju lažni intelektualci iz kruga dvojke, oni koji sede po ceo dan u kafićima i žive na društvenim mrežama, da se zgražavaju i lamentiraju nad sudbinom jadnog hrasta. Reagovala je brzo i jedna opoziciona stranka, koju vodi bivši premijer Zoran Živković, saopštenjem kojim osuđuje seču hrasta i izgradnju fontane. Na kraju su neki elektronski mediji počeli da prenose ovu lažnu vest naglašavajući da su građani zabrinuti zbog vesti o seči hrasta. Tako izgleda matrica po kojoj se šire lažne vesti i kreiraju afere. Nikada niko od zvaničnika gradske vlasti nije rekao da će na mestu gde se nalazi drvo biti fontana niti je rečeno da će drvo biti posečeno. Ali kreatore lažnih vesti to ne interesuje. Svoj cilj da kreiraju još jednu lažnu vest su postigli, a istina im nikada nije bila važna.

Drvo, koje je glavna tema ove lažne vesti, inače nije hrast već platan. Taj platan nije star 139 već 70 godina pa nije mogao ni da ga zasadi Fransis Makenzi koji je umro 1895. godine. Drvo je zdravo i nikome ne pada na pamet da poseče zdravu biljku staru sedam decenija. Na tom mestu nikada nije bila predviđena fontana. To je jednostavan odgovor na laži. Fontana je planirana pedesetak metara dalje od pomenutog platana i to na novom skveru između Krunske, Kursuline i Viške ulice. Na skveru koji smo mi prošle godine uredili, a gde su ovi „zaštitnici hrasta” i opozicionari koji šire lažne vesti, duže od dvadeset godina držali trinaest nelegalnih objekata u kojima se prodavala roba sumnjivog kvaliteta i pečenje!? Tako bivšem predsedniku gradske opštine Vračar Kuzmanoviću, koji ne zna koje je drvo zasađeno na stotinak metara od zgrade opštine, nije smetalo da u sred Vračara, pored Kalenić pijace, napravi čaršiju i buvljak. Nije njima palo napamet da te objekte uklone, što zbog dima iz pečenjare, što zbog komunalnog nereda bez obzira na pritužbe stanovnika okolnih zgrada!? To ruglo je bilo tako evropski i beogradski, kako bi rekla lažna elita iz kruga dvojke. Mi smo uklonili nelegalne objekte, zasadili dvadeset novih sadnica i napravili zelenu oazu sa klupama za ljude koji žive u okolnim zgradama ili kupuju na pijaci. Sada ćemo na tom platou izgraditi jednu od 54 fontane koje će krasiti Beograd. I građani koji budu sedeli pored fontane na novom urbanom džepu moći će da vide ovaj slavni platan koji već sedamdeset godina raste pored Kalenić pijace.

Mislite li da je neko od ovih ljudi, koji su pronosili lažne vesti u vezi sa platanom, napisao da nije bio u pravu i da mu je krivo što je pogrešio? Naravno da nije. Bila je to još jedna laž koju su izrekli na račun gradske vlasti, a sada čekaju priliku za novu. Tako je novinarka Tatjana Vojtehovski, takođe na tviter nalogu, lažno optužila gradsku vlast da je u novom urbanom džepu, na uglu Topolske i Novopazarske ulice, otvorila kafanu!? Ispostavilo se da su za potrebe snimanja filma postavljeni kafanski stolovi na ulici. Oko stolova su bile kamere, rasveta i glumci, tako da je bilo lako, bar nekome ko kao pomenuta novinarka radi na televiziji, da proveri da li je u pitanju snimanje filma ili ne. Ali zar je to važno za njih? To što je taj urbani džep, koji smo mi uredili, u vreme kada su Vračarom vladali oni koje ova novinarka zdušno podržava, služio kao parking i to što je vladao komunalni nered za njih nije važno. Nije im padalo na pamet da ovaj plato srede, ali zato znaju da šire neistine.

Slično je bilo i prilikom rekonstrukcije kaldrme u Skadarliji kada su širene lažne vesti o tome kako je ova ulica asfaltirana, a stara kaldrma prodata ne znam kome u svetu. U toj histeriji učestvovali su isti oni koji i danas šire lažne vesti o „hrastu koji nije hrast” kod Kalenić pijace. Tada je dramski pisac Siniša Kovačević, na svom tviter nalogu, optuživao gradsku vlast da je uništila kaldrmu po kojoj su „hodali Đura Jakšić i Branislav Nušić”!? Nevažno je za Kovačevića da je ta kaldrma postavljena 1966. godine prilikom rekonstrukcije Skadarlije tako da Nušić i Jakšić nisu imali priliku da hodaju po njoj!? Pisac to ne zna, ali zna da širi lažne vesti. Kada se pokazalo da je u pitanju samo asfaltna podloga na kojoj su postavljena dva sloja kamene podloge, pa tek kaldrma, jedan od onih koji su bili najglasniji na društvenim mrežama i autor scenarija za emisiju 24 sata, Viktor Marković, napisao je da zna da je asfalt samo podloga nego „širi mržnju prema Vučiću”. Ove nedelje je jedan od tviteraša izmislio da je Turska zabranila Srbiji da kažnjava njihove državljane zbog prekoračenja brzine na autoputu!? Ne samo da je netačno to što je napisao već i glupo.

Kako stvari stoje naslušaćemo se još lažnih vesti i izmišljenih afera jer je to način rada protivnika sadašnje gradske vlasti. A šta bi drugo radila lažna gradska elita koja se razvlači od kafića do kafića, živi na društvenim mrežama i napada one koji nešto rade. Ili opozicione stranke bez članstva, bez politike, bez ideja i bez birača kojima jedino preostaje da šire lažne i neproverene vesti i neistinu? Tako je laž postala njihova politika.

#Goran Vesić

#kolumna

'