AKTUELNO

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić i resornim ministrima od kojih traži da pomognu konverziju vojnog aerodroma "Morava" u Lađevcima u mešoviti aerodrom.

Todorović je u pismu naveo da bi aerodrom u Lađevcima, koji se nalazi u blizini Čačka, bio od velike koristi za građane i privrednike tog grada, da bi se povećala konkurentnost čačanskih poljoprivrednih proizvoda na zahtevnim tržištima Zapadne Evrope, Rusije i Bliskog istoka i povećao turizam.

On je dodao da bi se konverzijom vojnog aerodroma u Lađevcima u civilni značajno popravio privredni ambijent, standard Čačana, a u isto vreme bi se povećala i borbena gotovost Vojske Srbije.

- Naša potreba je da Srbija bude titular aerodroma 'Morava', jer je to jedino održivo i dugoročno rešenje. Grad Čačak nije u mogućnosti da samostalno finansira aktivnosti privođenja nameni tog aerodoroma - navodi se u pismu gradonačelnika Čačka.

Mesto Lađevci u kome je vojni aerodrom "Morava" nalazi se između Čačka i Kraljeva.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, takođe danas, zatražio je od državnog rukovodstva da pomogne u konverziji vojnog aerodroma u Lađevcima u civilni, istakavši da Kraljevčani žele da imaju svoj aerodrom i da ga "ne zanima šta Nišlije misle o prenosu svojine na Republiku".

- Mene ne zanima ni grad Niš, ni to šta Nišlije misle o prenosu svojine na Republiku. Ja znam da Kraljevčani hoće da imaju aerodrom i da je najbolji način upravljanja aerodromom da ga država vodi, da ga vodi profesionalni menadžment, ljudi koji znaju da uvećaju broj putnika i kako aerodrom funkcioniše i molim vas da tu našu molbu uzmete u razmatranje - kazao je Terzić na konferenciji za novinare u Kraljevu.

Ministarka građevine Zorana Mihajlović je prilikom posete Čačku u utorak najavila da ćе vojni aеrodrom "Morava" u Lađеvcima u narеdnih nеkoliko mеsеci postati mеšoviti, civilno-vojni, za šta postoji zaključak Vladе i za čijе sprovođеnjе su potrеbne administrativnе procеdurе sa Ministarstvom odbranе.

- Nakon toga ćеmo zajеdno sa prеdstavnicima Moravičkog okruga i lokalnih samouprava napraviti projеkcijе i za putnički i za kargo saobraćaj. Naš intеrеs jе da daljе razvijamo taj aеrodrom, na komе ćе, kad postanе mеšoviti, opеratеr biti prеduzеćе Aеrodromi Srbijе - rekla jе Zorana Mihajlović u Čačku.

Ona nije mogla da kaže kada će aerodrom u Lađevcima početi da radi.

#Aerodrom

#Morava

#Čačak

'