AKTUELNO

Premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj otvoreno je zapretio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će ga nasilno srušiti sa vlasti.

Pre nego što je doživeo totalni debakl povodom odbijanja prijema lažne države Kosovo u Interpol, Ramuš Haradinaj je pompezno najavljivao da će vlast u Prištini zabraniti uvoz sve robe iz centralne Srbije, što će, po njegovoj proceni, za najviše mesec dana dovesti ili do priznanja Kosova ili do nasilnih demonstracija u Beogradu i rušenja Vučića!

Šalja za prljave poslove

Vlada u Prištini je, inače, donela odluku o zabrani prometa sve robe koja na pakovanju ili u deklaraciji nema oznaku 'Republika Kosovo'. To u praksi znači da je zabranjen uvoz i promet robe iz Srbije i BiH, odnosno Republike Srpske.

Tači: Prodati preduzeća pod srpskom kontrolom

Pravna kancelarija takozvanog predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija zatražila je od 'ustavnog suda' da rastumači odluku kosovske vlade da u srpskim opštinama povuče iz privatizacije objekte društvenih preduzeća. "Kosovska vlada treba da donosi odluke u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima", saopštili su iz Tačijeve kancelarije, jasno aludirajući da bi po njihovom mišljenju trebalo rasprodati i društvena preduzeća pod kontrolom Srba.

Ova kriminalna odluka, koja direktno ruši sporazum Cefta o slobodnom prometu roba i usluga u regionu, ima za cilj, objasnio je Haradinaj, da satera Vučića u ćošak!

- Taksa od deset odsto za srpske proizvode i žalbe srpske države kod relevantnih međunarodnih instanci kojima se traži ukidanje te odluke daju za pravo da se shvati da mi Srbiji dajemo nešto. A svuda u svetu se komentariše da, ako Kosovo nešto da Srbiji, ona će ga priznati kao državu... - 'objasnio' je Haradinaj, a onda najavio totalnu blokadu.

- Još bi bolje bilo stoprocentno zaustavljanje robe iz Srbije. To bi Vladu u Beogradu nateralo ili da u roku od 30 dana podnese ostavku ili da u tom roku prizna nezavisnost Kosova - rekao je Haradinaj.

Nešto ranije kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja primio je naredbu da onemogući prodaju i uvoz robe na čijim deklaracijama piše 'Kosovo i Metohija', 'Kosovo Unmik' ili 'Rezolucija 1244', i da omogući prolaz samo robi sa oznakom 'Republika Kosovo'.

Nakon dojave građana i inspekcije koja je proveravala sertifikate, Šalji je izdata naredba da sprovede zabranu prodaje ovih proizvoda na svim prodajnim mestima, kao i njihov ulazak na Kosovo. Nakon toga Šalja je prosledio naredbu kosovskoj tržišnoj inspekciji sa zahtevom da se roba sa pomenutim oznakama na deklaraciji odmah ukloni iz prodavnica. Ova naredba se odnosi i na robu sa svakom drugom etiketom, osim za proizvode na čijoj deklaraciji piše 'Republika Kosovo'. Šalja je potom i od kosovske carine zatražio da spreči ulazak svake robe koja u deklaraciji ima takve oznake", prenosi prištinski list 'Koha ditore' i dodaje da je povod za ovu meru to što se na rafovima na Kosmetu može naći roba s deklaracijom 'Kosovo i Metohija'.

Brnabić: Varćaju nas unazad!

Priština taksama suprotnim sporazumu Cefta diskriminiše sve što je srpsko. Srbija je okrenuta budućnosti, ali se region nažalost svako malo vraća unazad, smatra premijerka Srbije Ana Brnabić.

Vlada u Prištini je uoči nastavka dijaloga u Briselu 8. novembra odlučila da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH.

Suludi potez

Komentarišući ove skandalozne pretnje iz Prištine, predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da se Haradinaj malo zaigrao ako misli da kroji Vladu u Beogradu.

- Haradinaj da nama kroji vlast u Beogradu? Opasno se taj zaigrao! Pre će biti obrnuto! Sulud je potez da se uvodi zabrana za svu robu iz Srbije! To je potpuno ludilo, koje će potpuno destabilizovati situaciju na Kosovu i Metohiji i učiniti nemogućim nastavak dijaloga Beograda i Prištine. To je verovatno i pravi cilj ovih mera. Taj trgovinski rat koji nam objavljuje sada je već ozbiljan izazov i za međunarodnu zajednicu. Takvo ratoborno i ekstremno ponašanje je apsolutno neprihvatljivo i kao bumerang će se vratiti Albancima na Kosovu - poručuje Drecun.

Ljajić: EU da reaguje!

U okviru Cefta ne postoji mehanizam za kažnjavanje Prištine zbog odluke o zabrani uvoza srpske robe. EU bi trebalo da izvrši veći pritisak na Prištinu da povuče mere. Oni su pokrovitelji Cefta, ističe ministar trgovine Rasim Ljajić.

Evropska unija i drugi međunarodni faktori koji su garant sporazuma Cefta do zaključenja ovog izdanja nisu se uopšte oglašavali i nisu kritikovali kriminalne poteze ekstremista iz Prištine.

#Aleksandar Vučić

#Ramuš Haradinaj

'