AKTUELNO

Kakvi su utisci sa vojne parade u Severnoj Koreji, kako ljudi žive u ovoj zemlji, da li su istinite brojne predrasude koje možemo čuti o životu u Severnoj Koreji i njihovom lideru Kim Džong Unu?

Jedini strani novinar akreditovan na vojnoj paradi u Pjongjangu Miroslav Lazanski rekao je za TV Pink da je ceo proces posete Severnoj Koreji započet još prošlog leta.

- Strane novinare ne puštaju tako lako, ja sam bio jedini strani novinar koji je dobio akreditaciju - kaže Lazanski.

On ističe da je tome da bude jedini verovatno doprinelo njegovo pisanje iz 90-ih godina, kada je predvideo da će Severna Koreja već za deceniju imati nuklearno oružje.

Foto: Printscreen

- I jesu 2006. imali prvu generalnu probu. Kaže se da su Korejanci odlični hakeri, bolji i od Kineza i čitaju i prate sve što se napiše i govori o njima - kaže Lazanski za "Novo jutro".

On ističe da su neke tvrdnje o Severnoj Koreji samo predrasude.

- Kažu kako nemaju internet, niti mobilne telefone. Znate li kakve mobilne imaju tamošnje devojke?! Internet radi, radi i Gmail, iako on recimo ne funkcioniše u Kini - kaže vojni komentator.

Kako kaže, plaćanje je moguće u gotovo svim valutama.

Foto: Printscreen

- Mislim da bi i dinare prihvatili da sam im ponudio. Jako su dobri trgovci - ističe Lazanski.

Govoreči o infrastrukturi, Lazanski kaže da imaju metro koji je po ugledu na moskovski.

- Njihov metro je umetnost! - ističe on, dodajući da Korejanci ne vole da se slikaju, a da su im žene lepe.

- Ne vole komunikaciju sa strancima, žene su obučene svedeno. Kada je reč o vojnoj paradi, svetske agencije su o njoj izveštavale na osnovu satelitskih snimaka, budući da nisu imali svoje novinare - podseća Lazanski.

Paradom su, ističe, pokazali da su snažni, da niko na njih ne može, da na silu mogu da odgovore silom, ali i da pošalju poruku mira jugu, gde su Olimpijske igre.

#Miroslav Lazanski

#Pjongčang

'