AKTUELNO

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da hitno razmotri uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji i ubrza primenu postojećih, nakon što je Pjongjang izveo šestu i najsnažniju nuklearnu probu do sada.

Mej je najnoviju akciju Severne Koreje nazvala "nepromišljenom" ocenivši da ona predstavlja "neprihvatljivu dodatnu pretnju međunarodnoj zajednici", prenosi Rojters.

Bomba Severne Koreje pet puta jača od one bačene na Nagasaki

U saopštenju poslatom putem i-mejla, Mej je podsetila da je o ozbiljnosti koju "opasne i nelegalne akcije" Severne Koreje predstavljaju razgovarala u Japanu sa predsednikom te zemlje Šinzom Abeom ove nedelje, te je ponovila njihov zajednički poziv "oštrijim akcijama", koje uključuju ubrzanje tempa primene postojećih sankcija i hitno razmatranje novih mera u Savetu bezbenosti UN.

Severna Koreja potvrdila je danas, nakon registrovanja dva jaka zemljotresa, da je testirala novu hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu.

Hidrogenska bomba koju je testirala Severna Koreja pet puta je snažnija od one bačene na Nagasaki 9. avgusta 1945. godine kada je poginulo 74.0

#Severna Koreja

#Tereza Mej

'