AKTUELNO

Ova droga nije nova, tvrde gosti emisije Pravac.

"Božija droga" ili psihoaktivna supstanca dimetiltriptamin (DMT) nova je droga u Srbiji. Spada u takozvane sintetičke droge, prave je takozvani "kuhinjski hemičari", a u prestonicu je stigla iz Kolumbije.

Milan Vlaisavljević, psiholog i direktor bolnice Vita, za Pravac kaže da oni koji su probali „Božju dorgu“ doživeli su suret sa Bogom i spada u takozvane halucinogene stimulanse.

- Prema podacima srećemo različite vrste psihoakvitnih supstanici. Imamo i pad broja pacijenta koji dolaze na lečenje od heroin. Tako je i u svetu. To ne znači da je problem zavisnosti manji, već da je aktuelan trend da se koriste neke druge droge - objašnjava Vlaisavljević dodajući da 2012. godine da je bila situacija da se uz fisklani račun mogao kupiti navodno osveživač „Magični zmaj“ koji je zapravo veštačka marihuana.

Dragan Joksović, profesro kliničke toksikologije, naglašava da pacijenti dolaze na lečenje okvirno nakon deset ili dvanaest godina intezivne konzumacije droge.

- Ova dorga nije nova, nju koriste indijanci kod svojih obreda i rituala. Po svom sastavu je bliska materiji DMT koja se nalazi u gljivama Južne Amerike. Ona je halicugena, psihostimulans koji izaziva halucinacije - objašnjava Joksović, upozoravajući da je moguća i smrt, a ne samo euforija.

- Mi smo tada bili u situaciji da naš registar nije prepoznavao tu supstancu koja se prodavala na taj način. Na svu sreću, dosta se napredovalo u infrastrukutri insitucija koje se bave ispitivanjem ovih supstanci - kaže Vlaisavljević.

Joksović naglašava da danas ima dosta „privatnih laboratorija“, dodajući da se to kreće od proizvodnje steroida do ozbiljnih droga, kao što je heroin.

- Za heroin smo imali antidot, i poznata nam je dorga, za razliku od ovih novih koje su nam još uvek nepoznate - objašnjava Joksović.

#Droga

'