AKTUELNO

Dešavanja u regionu Zapadnog Balkana poslednjih dana su u fokusu javnosti. O toj temi govorili su i gosti emisije "Pravac".

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević je rekao da u regionu možemo da govorimo o tri nivoa tenzija.

Foto: TvPink Printscreen

- To su zostala otvorena pitanja iz 90ih godina prošlog veka, zatim promena međunarodnih okolnosti, odnosno povratak Rusije na ove prostore i ambicije pojedinih manjih zemalja - rekao je Milivojević aludirajući na želju Albanije za teritorijalnim proširenjem.

Prema njegovim rečima, iz tog ugla poseta albanskog predsednika oseta Bujara Nišanija je veoma značajna. Veći broj godina predsednik Albanije nije bio u Srbiji, a sa druge strane nije u pitanju zvanična poseta i određeni način promoviše velikoalbanski pristup.

Osvrnuvši se na tekst u magazinu Forbs o stuaciji na Balkanu, u kojem se navodi da je na ovim prostorima potrebno novo crtanje granica, kako bi se "ispravila nepravda prema Srbima koji su zarobljeni iza neprijateljskih linija", Milivojević je rekao da je to prvi put da se otvaraju pitanja duplih standarda.

- Bilo bi dobro ako bi stavovi izneti u Forbsu odražavali neki stav nove američke administracije - istakao je Milivojević.

Ljuban Karan, nekadašnji pripadnik Kontaobaveštajne službe, smatra da su sva žarišta u regionu podjednako opasna i da mogu eksplodirati istovremeno, ako neka moćna ruka to naredi.

Foto: TvPink Printscreen

- Srbija je sada napadnuta sa svih strana. Obaveštajne službe su na ovom prostoru već duže vreme gostpodari rata i mira, to se odnosi prvenstveno na SAD, Nemačku i Englesku obaveštajnu službu - rekao je Karan i dodao da se namerno ostavljaju otvorne pitanja na Balkanu da bi se ta žarišrta mogla aktivirati ako je potrebno.

Prema njegovim rečima, iza naoružavanja Albanaca na Kosovu stoji direktno Pentagon.

- MPRI je privatna američka firma, u kojoj rade penzionisani generali i oficiri, a uvek se pojavljuje na onim prostorima gde se formiraju nove drzave i nove vojske. Kada se formira kosovska vojska ništa više neće biti isto jer će oni imati teško nauružanje - istakao je Karan.

S. M.

#Albanija

#Emisija Pravac

'