AKTUELNO

Ministarka je istakla da su tužilaštva gonila različita krivična dela, od kojih dominiraju krivična dela davanje mita, zloupotreba službenog položaja i pronevera u obavljanju privrednih delatnosti.

Od stupanja na snagu novog zakona o borbi protiv organizovanog kriminala 1. marta ove godine, za privih sedam meseci, Posebna odeljenja tužilaštava podnela su optužnice protiv 275 okrivljenih, a sudovi izrekli osuđujuće presude protiv 142 osobe, od kojih je njih 56 je osuđeno na kaznu zatvora, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je naglasila da su tužilaštva gonila različita krivična dela, uključujući i ona nova koja se u našem pravnom sistemu prvi put pojavljuju u izmenama Krivičnog zakonika iz 2016, precizirajući da od tih krivičnih dela najviše dominiraju krivična dela davanje mita, zloupotreba službenog polažaja i pronevera u obavljanju privrednih delatnosti.

- Ovih nekoliko podataka govore da je naše pravosuđe i te kako sposobno da sprovede jednu ovako veliku i zahtevnu reformu, a drugo, da sprovodeći ovako zahtevnu reformu i pravosuđe i policija mogu da prikažu zavidnu efikasnost - istakla je Kuburović na konferenciji "Prevencija i borba protiv korupcije" u Palati Srbija.

- Takav uspeh, kada je u pitanju broj i efikasnost, nije zabeležen, te ovo je samo početak i uverena sam da ni Policija ni tužioci sigurno još nisu stigli da pokažu šta sve znaju i umeju - rekla je ministarka pravde.

Kuburović je ukazala da su i novi Zakon o organizaciji kao i obimne izmene Krivičnog zakonika usvojene u novembru 2016. godine, ali da je ostavljen dug period do 1. marta ove godine za početak njihove primene.

Ostavljen je dug period, do marta ove godine, za početak primene, kako bi se svi državni organi, policija, tužilaštva, sudovi, ali i drugi - Poreska uprava, Poreska policija, Carina, Agencija za borbu proitiv korupcije, upoznali sa novim nacicnom rada.

- Uz veliku pomoć projekta "Prevencija i borba protiv korupcije", više od 300 učesnika prošlo je stručnu obuku. Takođe, ojačani su i kadrovski kapaciteti posebnih odeljenja za korupciju i četiri viša suda i četiri javna tužilaštva u kojima je povećan broj administrativnih radnika za skoro 70 novozaposlenih. Posebna odeljenja tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal prvi put imaju zaposlene finansijske forenzičare, kao državne službenike - istakla je ministarka Kuburović.

Međutim, Kuburović je iznela primedbu da se u tim predmetima nije došlo do ozbiljnijih rezultata oduzimanja imovine stečene krivičnim delom i naglasila da nije zadovoljna ni brojem predmeta u kojima se imovina oduzela, niti količinom oduzete imovine.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović smatra da nema zemlje koja može da kaže da je potpuno pobedila kriminal i korupciju, ali da Srbija jeste uspešna u borbi protiv kriminala i pohvalio je tužioce, policajce, sudije i sve koji su doprineli da Srbija bude uspešna u borbi protiv korupcije.

- Nekada mi se čini da ne umemo da kažemo lepu reč za sve ove ljude koji naporno rade kako bi postigli rezultate u toj borbi. Srbija ima rezultate u toj borbi na koje može da bude ponosna, ali naravno nikada ne smemo biti zadovoljni sa ostvarenim, moramo stalno raditi više i bolje - rekao je Stefanović.

On je istakao i da je Srbija u prethodnom periodu obezbedila dobar zakonodavni okvir.

- Ministarstvo pravde i Republičko javno tužilaštvo u prethodnom periodu uložili su veliki napor da imamo oštre zakone, ne samo Zakon o kome danas razgovaramo, antikoruptivne i zakone o borbi protiv kriminala, nego uopšte zakonodavni okvir koji pruža mogućnost Srbiji da bude ozbiljna u borbi protiv kriminala -  rekao je Stefanović.

Ministar je apelovao na sudije da u skladu sa zakonodavni okvirom, sude oštro, bez blage kaznene politike, jer zakoni su tu i nema potrebe da se menjaju na svakih šest meseci ili godinu dana.

Foto: MUP Srbije

On je naveo i da je neophodno uticati na svest društva da shvati da korupcija nije poželjna stvar, bilo da je reč o sitnoj korupciji od 100 ili 200 evra ili onoj najopasnijoj, koja se možda ne vidi na prvi pogled, a odnosi ogroman novac, pa nam nestaju škole, putevi i bolnice, zahvaljujući ljudima koji razmišljaju kao da steknu za sebe, a ne za opšte dobro.

- Od Srbije će se u pogledu rezultata i vladavine prava uvek tražiti više. Znam da ćemo mi uvek biti oni koji će se posmatrati pod malo većom lupom, ali sam uveren kao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova da je Srbija na to spremna - zaključio je Stefanović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji je stupio na snagu 1. marta ove godine, "izgleda ide u dobrom pravcu i prvim rezultatima pokazuje pozitivan trend kad je reč o konkretnim rezultatima".

Fabrici je dodao da je veoma ponosan što EU finansira projekat koji podržava Srbiju u postizanju opipljivih rezultata u borbi protiv korupcije i napomenuo da je ta tema od fundamentalnog značaja, ne samo za evropsku budućnost Srbije, već i za društveni i ekonomski razvoj zemlje, za osećaj pravde i za kvalitet državne uprave.

Ambasador Fabrici je dodao i da je istražni metod „Pratite novac i pronaći ćete korupciju” i dalje ključ za postizanje rezultata u borbi protiv korupcije i pranja novca.

#Korupcija

#Nela Kuburović

'