AKTUELNO

Novi zakon propisuje kada izvršitelji nemaju prava da vam zakucaju na vrata.

Po novom Zakonu o stanovanju izbacivanje iz stana ili kuće moguće je u nekoliko slučajeva, ali ipak ima momenata kada pristiglo rešenje o iseljenju ne treba da vas zabrine.

Naime, u dane državnih i verskih praznika, izvršitelji nemaju prava da vam zakucaju na vrata.

Ruke su im vezane i pre izbora kao i neposredno pre početka i kraja školske godine. A na izvršenje može da utiče i vreme napolju, pa tako iseljenje ne može da se sprovodi ni pri nepovoljnim vremenskim prilikama.

Ovi uslovi određeni su Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Nadležni za sprovođenje iseljenja, dužni su da vode računa o prilikama u kojima se nalaze lica koja se iseljavaju i preseljavaju i da u dogovoru sa njima odrede način izvršenja koji će biti najmanje štetan po njihova prava i pravne interese.

Međutim, ukoliko se utvrdi da lice koje se iseljava i preseljava može samo sebi da obezbedi odgovarajući stan, bez podrške nadležnog organa, svi troškovi padaju na teret tog lica.

Novina je i to što će nehigijenska naselja moći da se isele i radi očuvanja životne sredine.

Iz naselja i objekata koji nisu izgrađeni po zakonu "iseljenje može da se sprovede kada je to neophodno i opravdano radi ostvarenja javnog interesa, kao i zaštite života i zdravlja ljudi i zaštite imovine".

S. M.

#Imovina

#Kuća

#Zakon

'