AKTUELNO

Kako se sprovodi naplata dugova i šta se dešava kada vam izvršitelj zakuca na vrata?

Zamenica predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić često su stranke svesne svojih dugova, ali da se zbog teških uslova života, kada je mala penzija, teško plaćaju dugovi i još teže sporvode postupak izvršenja.

- Tada se prema zakonu, uz saglasnosti poverioca može smanjiti iznos duga na nivo koji je imovinskom stanju - navela je Manićeva i dodala da dužnicima najviše odbija dve trećine primanjana.

Ona je istakla da dužnici imaju pravo žalbe, odnosno prigovora.

-Izvršitelj tokom celog postupka može da posreduje između poverioca i dužnika. To je prostor gde se može naći rešenje za one slučajeve u kojima dužnici imaju mala primanja - objasnila je Manićeva i dodala da socijalna davanja ne mogu biti predmet izvršenja.

Foto: Printscreen

Prema njenim rečima, postoji rigorozna i jasno definisana kontrola rad izvršitelja, a u prilog tome da zakonite rade govori i veliki broj potvrđenih rešenja izvršitelja Dejan Gavrilović iz Organizacije potrošača “Efektiva” ističe da izvršitelji zarađuju od onoga što naplate i da im se primanja uvećavaju sa većim iznosom naplaćenih dugova.

-Iz nekih prethodnih perioda znamo da su poverioci vršili pritisak na izvršitelje da što pre naplate dug. Čak je bilo tu i kršenja nekih zakonskih odredbi samo da se dug naplati - ukazao je Gavrilović.

Kako je dodao, treba prvo videti da li su troškovi koji se dodaju na dug osnovani, što se pokazao kao jedan od najvećih problema.

Gavrilović je takođe ukazao da izvršitelj ima pravo da odbije neuredan ili neosnovan predlog za izvršenje. Za više detalja o ovoj temi pogledajte video:

#Izvršitelj

#zarada

'