AKTUELNO

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je danas da je Beograd u poslednje četiri godine potpisao veliki broj sporazuma sa svetskim gradovima o saradnji i bratimljenju, i najavio da je srpska prestonica ove godine domaćin Samita glavnih gradova centralne i istočne Evrope i Kine.

Beograd očekuje potpisivanje Protokola o saradnji sa Budimpeštom, Berlinom i Bečom, kao i dalji razgovori o saradnji sa Parizom i Sankt Peterburgom, istakao je Nikodijević.

On je podsetio da su u poslednje vreme potpisani Protokoli o saradnji sa Seulom, Buenos Airesom, Moskvom, Minskom i mnogim drugim svetskim gradovima, saopštio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda .

- Upravo iz te saradnje smo dobili park Ušće koji je uređen prema iskustvima parka Gorki u Moskvi, kao i mnoga saobraćajna rešenja, koja iz tih saradnji danas primenjujemo u Beogradu - ukazao je Nikodijević.

On je dodao da je juče počela rekonstrukcija Trga republike koja će trajati 420 dana, što govori o veličini projekta, kao i da se veći broj radova trenutno izvodi u Beogradu, jer je u letnjim mesecima manji broj ljudi na ulicama.

On smatra i da građani prestonice imaju sve više razumevanja za te radove, jer su svesni da posle njih imaju bolji i funkcionalniji Beograd, navodi se u saopstenju.

Nikodijević je podsetio da se trenutno radi Takovska ulica, koja je bila u zaista lošem stanju, zbog čega se menja i kompletna instalacija.

On je dodao i da se radi Ulica kneginje Zorke i Bulevar oslobođenja čiji se završetak očekuje do početka nove školske godine.

U septembru kreće rekonstrukcija Karađoreve ulice u kojoj slede radovi na proširenju trotoara i izgradnji biciklističkih staza, kao i uklanjanje šina, dok se finale očekuje naredne godine sa rekonstrukcijama Kneza Miloša, Ulice 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, naveo je.

Nikodijevic je dodao da je reč o ulicama koje nisu rekonstruisane decenijama i koje imaju najveću frekvenciju saobraćaja u Beogradu.

On je kazao i da je u planu i izgradnja tunela koji treba da spoji dunavsku i savsku terasu, i to su projekti koji će značajno poboljšati kvalitet, ali i kapacitet saobraćaja u srpskoj prestonici.

Upravo su zbog navedenih projekata, kako je istakao, gradski čelnici insistirali na usvajanju Generalnog urbanističkog plana, jer bez njega nema ni sistemske strategije ni pođednakog razvoja grada.

Kada je reč o budućim radovima, Nikodijević je izrazio očekivanje da će prva linija beogradskog metroa biti završena za šest godina, i dodao da će to biti najveći građevinski poduhvat u poslednjih pola veka.

On je naveo i da je formirana Radna grupa za izgradnju Nacionalnog stadiona u Surčinu.

#Nikola Nikodijević

'