AKTUELNO

Mladi sve češće posežu za drogom, a policija, tužilaštvo i ostale službe koje se bave kriminalom radile su na utvrđivanju toga da li postoje psihoaktivne supstance koje su u vezi sa tzv. kineskim ekstazijem.

U borbu sa problemom droge, koji je globalan, mora se uključiti celo društvo u svim svojim segmentima, kaže Milan Pekić, direktor Vladine kancelarije za borbu protiv droge. Nijedna institucija sama ne može se izboriti sa drogom, a jako je važno informisati roditelje.

- Radimo mnogo, ali nam treba i veći napor roditelja i njegovo jače uključivanje u život deteta - kaže Pekić za "Novo jutro". Ističe da roditelj treba da prepozna znake da je njegovo dete konzument narkotika, a ti znaci su uglavnom više nego jasni.

Foto: TV Pink

Policija, tužilaštvo i ostale službe koje se bave kriminalom nisu utvrdile da postoje psihoaktivne supstance koje su u vezi sa tzv. kineskim ekstazijem, te nijedna smrt koja se desila prethodnih dana nije povezana sa istim, kaže Pekić.

Postoje četiri laboratorije u Srbiji koje ispituju supstance i obaveštavaju evropske centre o novim drogama, posle čega se one stavljaju na listu zabrane, objašnjava Pekić.

Socijalni psiholog Vesna Tomić kaže da su brojni razlozi za konzumaciju droge. Prema njenim rečima, opšti parametri za sve su uzrast, želja za ispitivanjem novog, socijalni pritisak vršnjaka, problemi u porodici i celokupni socijalni kontekst.

Foto: TV Pink

Roditelj, kaže, može da prepozna vizuelne efekte konzumenta - ošamućenost, pospanost, način odevanja koji postaje ležerniji u nepoželjnom pravcu. Kada je reč o socijalnim odnosima, javljaju se poremećeni odnosi sa vršnjacima, formiranje novih socijalnih grupa, poremećena dinamika porodičnih odnosa...

Foto: TV Pink

Dragan Joksović, toksikolog, kaže da svaka hemijska supstanca primenjena u većoj količini može da dovede do smrtnog ishoda. Pitanje je, kaže, šta je preventiva.

- Srbija nema smrtnu kaznu, ali dilovanje treba da se svrsta pod teško krivično delo. Ministarstvo zdravlja i obrazovanja malo toga mogu da urade. Droga i prostitucija idu ruku pod ruku i moraju se uvesti brutalne sankcije - kaže Joksović za Pink.

Foto: TV Pink

Pekić ističe da Vladina kancelarija radi po svim standardima koji govore šta je društvu potrebno za prevazilaženje problema.

- Nigde u svetu ovaj problem nije iskorenjen, pa čak i tamo gde su za trgovinu drogom uvedene smrtne kazne - kaže Pekić, dodajući da se problem mora razumeti da bi se rešio.

Tomićeva kaže da strah kod roditelja blokira odgovarajuću reakciju, odnosno prepoznavanje i prihvatanje problema. Preventiva, kaže, treba da uključi informisanje, koordinisan rad institucija i kvalitet odnosa dece i roditelja.

Ceo razgovor pogledajte u nastavku:

#Beograd

#Droga

#Novo jutro

#Smrt

'