AKTUELNO

Sistem "Child alert" pokreće se uz procenu stručnjaka i kada postoji realna procena da je dete u opasnosti. Sistem se pokazao kao vrlo uspešan u 12 evrospkih zemalja.

Od početka ove godine u Srbiji je nestalo 471 dete, a osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić kaže da su ovo zvanični podaci Ministarstva unutrašnjih poslova sa kojim je Fondacija razvila odličnu saradnju.

- Prošle godine nestalo je 1334 dece, ali, kada govorimo o ovim podacima, najveći broj dece je pronađen, oko 97 odsto - kaže Jurić, dodajući da društvo treba da se posveti uzroku njihovog nestanka.

Foto: TV Pink

Najviše dece, kaže, nestaje iz domova, hraniteljskih porodica i to govori da detetu sredina u kojoj živi, ne odgovara.

- Tu su ocene, ljubavni problemi i još mnogo razloga za nestanak - kaže Jurić.

Mora se pokrenuti, kaže, sistem obaveštavanja koji je vrlo efikasan i daje rezultate u pronalasku dece.

Foto: TV Pink

Katarina Ivanović iz organizacije za borbu protiv trgovine ljudima „Astra“ kaže da "Child alert" (Čajld alert), odnosno sistem obaveštavanja, podrazumeva alarmiranje javnosti o nestanku deteta uz informacije o osobi uz koje dolazi fotografija, informacije o tome kako je dete bilo obučeno, gde je poslenji put viđeno, fizičke karakteristike i slično.

- Informacije treba da se podeli među građanima, kako bi i oni učestvovali u potrazi uz saglasnost policije, roditelja i zaštitu privatnosti i zaštitu u digitalnim mrežama po standardima EU - kaže Ivanović za "Novo jutro".

Bitno je, kaže, ne zloupotrebljavati ovaj sistem, da ne bi došlo do prezasićenja javnosti i toga da se više ne reaguje na objave nestanka dece.

Foto: TV Pink

- Eksperti treba da odrede specifične slučajeve kada treba pokrenuti sistem - kaže Ivanovićeva.

Uvođenje sistema, ističe, nije komplikovan, ali je važna inicijativa i pristup za uvođenje koji podrazumeva da se u uvođenje uključe i ministarstva.

Kada je reč o trgovini ljudima, prema informacijama, identifikovane su 43 žrtve trgovine, što je u odnosu na prethodne godine, smanjen broj.

Detektiv Stevan Đokić kaže da pruža pomoć u nestanku dece i uglavnom su tri razloga za nestanak: bežanje od kuće, otmica od poznatog otmičara i otmica od strane lica iz kriminogene sredine, koja je najmanje zastupljena.

Foto: TV Pink

- Mi smo ispred našeg centra zajedno sa internacionalnom policijskom organizacijom pokrenuli akciju "Šifra Barbara", a koja nosi naziv po Barbari Vitez iz Sente koja još nije pronađena - kaže Đokić, dodajući da se još uvek radi na ovom slučaju, ali još uvek bez konkretnih informacija.

Kako ističe Jurić, adekvatna reakcija policije je najvažnija i potrebno je edukovati službenike. Porodica takođe mora da da sve informacije polciji.

Ceo razgovor sa sagovornicima "Novog jutra" poslušajte u nastavku:

#Igor Jurić

#Novo jutro

#deca

#nestali

'