AKTUELNO

Sredinom decembra za devet od 15 sudija Ustavnog suda istekao je devetogodišnji mandat.

Predsednik Tomislav Nikolić imenovao je pet sudija Ustavnog suda sa liste od 10 kandidata koju je utvrdila Skupština Srbije, navodi se u "Službenom glasniku".

Za sudije Ustavnog suda Nikolić je imenovao Draganu Kolarić, Tijanu Šurlan, Vesnu Ilić Prelić, Tatjanu Babić i Tamaša Korheca.

Dragana Kolarić i Tijana Šurlan su profesorke na Kriminalističko-policijskoj akademiji, Vesna Ilić Prelić je aktuelna predsednica Ustavnog suda, Tatjana Babić je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, a Korhec profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić".

Skupština Srbije u petak je na predlog predsednika Nikolića za sudije Ustavnog suda izabrala Snežanu Marković, Milana Škulića, Miroslava Nikolića i Jovana Ćirića.

Ustav Srbije propisuje da Ustavni sud čini 15 sudija od kojih po pet biraju Narodna skupština, predsednik Srbije i opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda, kao i da se sudija bira i imenuje među istaknutim pravnicima sa najmanje 40 godina života i 15 godina iskustva u pravnoj struci.

S. P.

#Sudija

#Tomislav Nikolić

#Ustavni sud

'