AKTUELNO

Skupština treba da izabere četvoro sudija Ustavnog suda od osam kandidata koje je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Skupština Srbije glasaće o izboru sudija Ustavnog suda, sa liste koju je predložio predsednik Srbije, a izjasniće se i o potvrđivanju Sporazuma vlada Srbije i Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

Glasanje je zakazano za 11 sati.

Parlament treba da se izjasni i o utrđivanju Liste od 10 kandidata za sudije Ustavnog suda, na predlog koji je podnela predsednica parlamenta Maja Gojković, a sa koje će predsednik Srbije imenovati pet sudija tog suda.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, a ističe mandat osam sudija, koje su izabrali Skupština Srbije i predsednik Republike, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Poslanici će se izjasniti i o izboru člana Visokog saveta sudstva iz reda sudija apelacionih sudova i izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Glasaće se i o prestanku funkcije predsednika Privrednog suda u Beogradu, Osnovnog suda u Kruševcu i Prekršajnog suda u Loznici.

Skupština će se izjasniti i o izmeni odluka o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Poslanici će glasati i o izmenama zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i o vodama.

Skupština treba da se izjasniti i o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija o Centralnoj kancelariji Projekta Trans-evropske železnice, kao i o potvrđivanju Multilateralnog sporazuma o komercijalnim pravima u vanrednom vazdušnom avio-prevozu u Evropi.

Do kraja sednice ostalo je da se razmotre i amandmani na predloge zakona o upravljanju aerodromima, o stanovanju i održavanju zgrada, o transportu opasne robe, kao i amandani na izmene zakona o komunalnim delatnostima i o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

S.M.

#Poslanik

#Skupština Srbije

#Sudija

'