AKTUELNO

Zaštitnik građana Zoran Pašalić i Zaštitnica građana iz Bugarske Maja Manolova potpisali su danas Memorandum o razumevanju u cilju unapređenja buduće saradnje dve institucije.

Pašalić izrazio je uverenje da je potpisani sporazum jedan od prvih koraka u stvaranju regionalne mreže zaštitnika građana iz zemalja Balkana.

Kako kaže, zajednički cilj takve mreže bio bi da se svi građani na Balkanu u svakoj zemlji osećaju kao kod kuće.

- Ovim memoradumom obavezu da štitim prava građana u Srbiji, moja koleginica iz Bugarske preuzima kada se naši državljani nađu u toj zemlji i obrnuto - rekao je Pašalić novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

On je ukazao na važnost saradnje ombudsmana u regionu koja se, kaže, pokazala značajnom tokom migrantske krize 2015.godine.

Foto: Tanjug

- Pitanje je kako bi se rešila migrantska kriza da nije bilo razumevanja i stalne komunikacije između institucija Zaštitnika građana. Kroz našu komunikaciju mnoga pitanja mogu da se reše mnogo brže nego nekim drugim oficijelnim kanalima - rekao je Pašalić.

Zaštitnica građana iz Bugarske Maja Manolova izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma kojeg je označila kao dokaz spremnosti i otvorenosti obeju zemalja za unapređenje buduće saradnje.

- Kao susedne zemlje imamo mnogo zajedničkih i sličnih problema, a sporazum će omogućiti da razmenimo iskustva u političkim, društvenim i kulturnim pitanjima -  kazala je zaštitnica građana.

Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, sporazum Srbije i Bugarske, potpisan samo mesec dana nakon dvoje zvaničnika na konferenciji Asocijacije mediteranskih ombudsmana u Skoplju, treba da bude primer saradnje i za druge zemlje u regionu.

Manolova je najavila da će se ombudsmani iz regiona sastati 4. i 5. oktobra na konferenciji u Sofiji i izrazila nadu da će u narednom periodu biti formirana balkanska mreža zaštitnika građana.

Foto: Tanjug

Ona je podvukla da je prioritet Bugarske tokom presedavanja EU da podrži zemlje zapadnog Balkana u procesu pridruživanja EU i da ukaže da Unija ne znači samo institucije i birokratiju, već i zaštitu građana na najvišem nivou.

#Bugarska

#Srbija

'