AKTUELNO

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i njegov slovenački kolega Dejan Židan potpisali su danas na Brdu kod Kranja Memorandum o saradnji mladih poljoprivrednika dve zemlje, saopšteno je iz vlade Srbije.

Memorandumom se predviđa formiranje radne grupe za mlade poljoprivrednike, pilot projekat u Srbiji i savetodavne usluge u pripremi Akcionog plana za rad s mladim poljoprivrednicima u Srbiji.

Pilot projekat u Srbiji obuhvatio bi sveobuhvatnu analizu stanja među mladima i u oblasti ruralnog razvoja, proučavanje instrumenata i ekoloških rešenja za organizaciju i rad mladih poljoprivrednika, pomoć u uspostavljanju nacionalne platforme za organizaciju mladih u ruralnim područjima kao i u pripremi i sprovođenju pilot projekta, i saradnju u uvođenju šema podrške.

Nedimović je rekao da Slovenija "predstavlja jedan od uzora u čitavoj EU" po načinu na koji je rešila problem finansiranja i funkcionisanja mladih farmera.

Foto: Tanjug

U skladu sa ciljevima memoranduma o saradnji Srbije i Slovenije sprovodiće se obuke, predavanja, savetovanja, razmena informacija i tehničkih podataka, izrada publikacija i dokumenata, stručne obuke, stažiranje i studijska putovanja, zajednička organizacija konferencija, radionica, seminara i predavanja i saradnja stručnih udruženja na međunarodnom nivou.

#Ministarstvo poljoprivrede

#Poljoprivreda

#Slovenija

#Srbija

'