AKTUELNO

Posle dva meseca završava se prva faza uređenja obale Zapadne Morave u Zablaću, a prema rečima direktora Srbijavoda Gorana Puzovića do jeseni će biti zaštićen ceo lokalitet.

- Vlada je izdvojila 22 miliona za sanaciju jer su velike poljoprivredne provršine bile ugrožene, ostalo je još 150 metara za koje ćemo do jeseni naći sredstva, tako da ljudi ovde mogu bezbedno da se bave poljoprivrednom proizvodnjom a i da njihove porodice žive sigurnije nego do danas - rekao je Puzović.

Kaže i da se ovakvim mestima decenijama eksploatiše šljunak i pesak i da je to slučaj i u slivu Velike i Južne Morave, a ovo su posledice.

Puzović dodaje da posle sanacije treba planski vaditi šljunak i pesak kako ne bi ugrožavali poljoprivredu.

Za Čačane je važno i da će sukoro da krenu radovi na zaštiti hale "Borca", a novac je obezbeđen. Takođe, u planu su i radovi na zaštiti obala Čemernice, za koju se priprema idejno rešenje a do avgusta će verovatno početi realizacija tog projekta i to iz kredita Svetske banke.

Očekuje se da sistem za navodnjavanje Parmenac-Katrga do jeseni raspiše tender i da se krene u prvu fazu, od brane pa nizvodno šest kilometara, gde će se raditi sekundarna mreža te će to značiti da će se u sistemu naći još 250 do 300 hektara obradivih poljoprivrednih površina.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je u Čačku i okolini nakon popeava 2014. bilo 750.000 hektara pod vodom,a da će nasip sada zaštititi 900.000 hektara plodne površine i to ne samo Vape i Zablaća nego i nizvodno Kukića, Mršinaca.

- Meštani, a ne samo poljoprivrednici, moći će da budu sigurni u svojim kućama da se neće ponoviti 2014. i 2016, kada su štete procenjene na oko 220 miliona dinara u poljoprivrednim proizvodima - kazao je Todorović.

Dodao je i da je Čačak prošle godine uradio dosta na uređenju korita voda drugog reda, te da su u Ježevičku reku uložena tri miliona dinara, da se radovi na kanalu Parmenac-Katrga očekuju do kraja godine, a narednih i nastavak druge i treće faze.

- Veliki prioritet je i reka Čemernica -  rekao je Todorović.

#Morava

#Reka

'