AKTUELNO

Veterani HOS-a su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora otkrili spomen-obeležje sa ovim natpisom.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je skandaloznom, ali očekivanom odluku veterana Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) da u centru Jesenovca otkriju spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška parola "Za dom spremni".

- Navedeno spomen obeležje podignuto je blizu bivšeg logora smrti Jasenovac s očiglednom namerom da se ponize stotine hiljada srpskih, jevrejskih i romskih žrtava koje su tu ubijene tokom Drugog svetskog rata - naveo je Linta.

On smatra da je to još jedan u nizu dokaza da su se hrvatski vojnici i policajci u građanskom ratu devedesetih borili da u potpunosti ostvare program NDH i ustaškog pokreta, odnosno da se Hrvatska očisti od Srba.

Linta je postavio pitanje Evropskom savetu, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, SAD, Nemačkoj i drugim relevantnim akterima u međunarodnoj zajednici zbog čega tolerišu da se u Hrvatskoj otvoreno rehabilituje ustaštvo, odnosno hrvatski nacizam.

- Dok god međunarodna zajednica bude ćutala na rehabilitaciju i jačanje hrvatskog nacizma, to će biti jasan znak da se u regionu zapadnog Balkana ne želi trajan mir i stabilnost, a kamoli međusobno razumevanje i pomirenje između srpskog i hrvatskog naroda - dodao je on.

N. Petričević

#Hrvatska

#Jasenovac

#Miodrag Linta

#Srbija

'