AKTUELNO

EHCI – Evropski zdravstveni potrošački indeks, danas objavio da Srbija zauzima 20. mesto među 34 države Evrope koje su ocenjivane. Saopštenje za javnost koje je danas izdalo Ministarstvo zdravlja Reupblike Srbije prenosimo u celosti.

Zdravstvo Srbije nastavilo je da popravlja svoju poziciju u međunarodnim okvirima i na listi evropskih zdravstvenih sistema za 2017. godinu, koju je EHCI – Evropski zdravstveni potrošački indeks, danas objavio da Srbija zauzima 20. mesto među 34 države Evrope koje su ocenjivane. Srbija sa 673 ostvarena boda deli 20. mesto sa Italijom, a iza naše države nalazi se 11 zemalja članica Evropske unije.

Najnovija lista EHCI potvrda je pozitivnog trenda koji je započet 2014. godine kada je naš zdravstveni sistem, do tog trenutka najslabije rangiran među državama Evrope, započeo kontinuiran napredak na ovoj listi. Značajna materijalna ulaganja, reforme i modernizacija našeg zdravstvenog sistema kao i nova zdravstvena politika su davali rezultate, pa smo napredak ostvarili i 2015. i 2016. godine, i na taj način, zaključno sa prethodnom, 2017. godinom, u protekle četiri godine poboljšali našu poziciju na ovoj prestižnoj listi za čak 14 pozicija.

Među najzapaženijim rezultatima u 2017. godini istaknuti su nastavak informatizacije zdravstvenog sistema, uvođenje elektronskog recepta, skraćeno vreme čekanja na terapiju onkoloških pacijenata od konzilijarne odluke, poboljšano stanje u oblasti mentalnog zdravlja, kao i rekordni rezultati u oblasti transplantacija organa.

Značajan napredak na najnovijoj listi EHCI Ministarstvo zdravlja Republike Srbije vidi kao rezultat svega preduzetog u ovom sektoru u poslednje četiri godine i kao jasnu potvrdu unapređenja kvaliteta našeg zdravstvenog sistema, ali istovremeno i obavezu da nastavi sa aktivnostima koje će naše zdravstvo u narednom periodu učiniti najboljim u regionu i šire.

EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obaveštenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

Kompanija Health Consumer Powerhouse (HCP) Ltd. Sprovodi istraživanje Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) od 2005.godine i ono predstavlja vodeće poređenje za procenu funkcionisanja nacionalnih sistema zdravstvene zaštite u 35 zemalja.

#Ministarstvo Zdravlja

#Srbija

#Uspeh

#saopštenje za javnost

'