AKTUELNO

Prema istraživanju, čak 80 odsto maloletnih prestupnika u Srbiji ponovo izvršava krivično delo, te je Ministarstvo pravde pripremilo Zakon o maloletnim počiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica.

Advokat Ognjen Radić kaže da se prema maloletnicima primenjuje Zakon o maloletnim počiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica.

- To je specijalan zakon u odnosu na zakonik o krivičnom postupku koji se primenjuje na sva lica koja su okrivljena - kaže advokat.

Zakon za maloletnike ima svoje specifičnosti u organima, postupku i sankcijama.

- Do 14. godine lica se smatraju decom, što znači da se na njih ne primenjuju krivično-pravne odredbe. Ako se postupak i pokrene, on se obustavlja i prebacuje se Centru za socijalni rad - kaže Radić.

Foto: TV Pink

Od 14 do 16 godina lice spada u mlađe maloletno, a od 16 do 18 - starije, međutim, odredbe ovog zakona mogu se primenjivati i na mlađa punoletna lica.

- To su lica od 18. do 21. godine života i na njih se mogu primenjivati sankcije i vaspite mere - kaže Radić.

Kazne za maloletnike su vaspitne mere, koje mogu biti mere upozorenja, mere pojačanog nadzora, zavodske mere, a tu su i mere maloletničkog zatvora i mere bezbednosti.

- Maloletnički zatvor se razlikuje od onog u koje idu punoletna lica, jer je vremenski ograničen na pet godina, vrlo retko na deset i u njemu mogu boraviti samo stariji maloletnici. Ako se vodi postupak za najteža krivična dela, kazna može ići i na do deset godina zatvora - kaže advokat.

Sve detalje Zakona o maloletnim počiniocima krivičnih dela pogledajte u nastavku:

#Advokat

#Maloletnici

#Novo jutro

#Zakon

'