AKTUELNO

Većina maloletnih trudnica je u braku ili vanbračnoj zajednici.

Trinaestogodišnja devojčica 25. marta je u 38 nedelji trudnoće primljena u Narodni front. Mediji pišu da je na lični zahtev puštena kući do porođaja.

U Srbiji su u 2015. godini 2.293 maloletne devojčice postale majke, a njih 25 je imalo manje od 15 godina.

Direktorka Narodnog fronta Snežana Rakić kaže za slučaj trinaestogodišnje devojčice, koji je izazvao burne reakcije javnosti, nije usamljen sulčaj i da je ovo najmlađa trudnica koja je do sada primljena u tu bolnicu. U Narodnom frontu godišnje zabeleže jedan do dva slučaja ranih maloletničkih trudnoća - devojaka koje imaju 14 i 15 godina.

Statistika pokazuje da je broj maloletničkih trudnoća između 15. i 19. godine za dve decenije upola smanjen. Rakić kaže da je u tom uzrastu u 1990. godini zabeleženo 12 odsto takvih trudnoća, a 2010. šest procenata.

Foto: Pixabay.com

Najveći broj maloletničkih trudnoća se dešava u ruralnim sredinama, a statistika pokazuje da je 52 odsto maloletnica u braku, a 35 u vanbračnoj zajednici. Trinaestogodišnja devojčica koje je zbrinuta u Narodnom frontu ima podršku roditelja, ali i partenera.

Oni su u zajednici i raduju se rođenju deteta, navela je Rakić, ukazavši da će maloletnim roditeljima nakon porođaja biti potrebna logistička podrška odraslih članova porodice. Stručnjaci kažu da je za razgovor o seksu i seksualnosti uvek pravo vreme i da je najbolje tut emu kroz vaspitanje provlačiti od najranijeg detinjstva.

#Maloletnici

#Trudnoća

'