AKTUELNO

Poznato je da dugotrajno, glasno slušanje muzike putem slušalica može da dovede do oštećenja sluha. O ovoj temi govorio je gost jutarnjeg programa na televiziji Pink, doktor Dušan Pavlović otorinolaringolog.

Mladi danas po ceo dan nose slušalice, slušaju glasnu muziko preko mp3 ili preko mobilnih telefona. Glasna muzika jeste faktor koji može dovesti do oštećenja sluha, ali je takođe bitan faktor i koliko vremena traje ta izloženost buci.

- Ukoliko se slušalice koriste i sluša glasna muzika nekih pola sata, sat, to i nije toliko strašno, ali ako je to po tri, četiri sata svaki dan onda je to nešto što već vremenom može značajno da ošteti sluh. Slušalice mogu da oštete sluh mnogo, takođe u velikoj meri utiču na koncentraciju mladih, pogotovu u saobraćaju - rekao je dr Pavlović.

Foto: Printscreen

On je dodao da smo danas svuda izloženi jakim zvucima, da slušalice jesu faktor koji se danas najviše koristi ali da ono što se takođe može primetiti jeste da postoji buka i glasna muzika i u dečijim igraonicama, bioskopima i na drugim sličnim mestima, koja je takođe preglasna.

- U samom uvu slušna čelija je ta koja ima zadatak da zvučni talas pretvori u nervni impuls, i sadrži određenu energiju. Dugotrajnim izlaganjem slušne ćelije jakim zvucima, ona bude energetski iscrpljena. Ona obnavlja te svoje rezerve ali ponovljenim zvučnim atakom na slušnu ćeliju vremenom tokom godina dolazi do oštećenja sluha - rekao je dr Pavlović.

On je istakao da se danas mogu i kod relativno mladih osoba videti ozbiljna oštećenja sluha, gde se kroz ispitivanje često dolazi do zakljuička da je osoba bila izložena na različite načine glasnoj muzici. Dodao je da treba ići na koncerte, ali savetuje da nikako ne budemo pored zvučnika, jer ostaju poslediće od takve akustične traume.

Foto: Printscreen

- U slušaju akutne akustične traume, potrebno je odmah ići kod lekara. Postoje aparati koji su manje ili više senzitivni i mogu biri prvi pokazatelj oštećenja sluha. Takođe, kod raznih upala može doći do začepljenja ušnih kanala - rekao je dr Pavlović.

Kod mladih osoba često prvi simptom oštećenja sluha bude zujanje u uhu, a kod starijih simptomi mogu birti slabija razumljivost govora, i to baš u bučnom okruženju. - Takođe, impulsna buka i jak zvučni talas mogu i fizički da opštete uho. Kao što je bacanj e petardi, i što ste bliže takvom izvoru buke ,više ste izloženi mogućnosti oštećenja - rekao je dr Pavlović.

#Doktor

#Dušan Pavlović

#otorinolaringolog

'