AKTUELNO

Gosti "Jutarnjeg programa" i "Dobar dan sa Deom i Sarapom" pričali su o ovoj temi.

Prethodnih nekoliko dana u medijima je aktuelna priča o pronalasku arsenala oružja u Jajincima blizu porodične kuće premijera Aleksandra Vučića, kao i na još nekoliko lokacija na Novom Beogradu.

Pominju se razne kriminalne grupe koje su umešane u sve ovo, a o odnosu medija prema ovoj temi u emisiji "Dobar dan sa Deom i Sarapom" govorio je Željko Cvijanović.

- Situacija je veoma ozbiljna. Mislim da je veoma važno da građani shvate koliko je ozbiljno kada je u državi poput Srbije ugrožen život premijera. U poslednjih sto godina je ubijeno nekoliko vladara i bojim se da bi nekakav rđav rasplet Srbiju postavio kao najozbilnjijeg kandidata za protektorat - istakao je on.

- Imali smo priliku da vidimo niz tekstova o premijerovom bratu. Pravi se priča čime se bavi njegov brat. Imamao dilemu da li je on potencijalna žrtva atentatora kao premijerov brat ili kao neko ko se bavi nekim drugim stvarima. Kontroverzno je i to kada vas uhvati policija i prebije vas na pravdi Boga. Ako njegovog brata niko ne stavlja na nišan što je premijerov brat, onda je šteta nešto manja, ako tako može da se kaže - dodao je on.

Po njegovom mišljenju, odnos medija nije na zadovoljavajućem nivou.

- Mislim da je odnos medija katastrofalan. Stvara se prećutan savez u kome učestvuju službe stranih zemalja, deo srpske političke i medijske elite, generalni moćnici kao i ovdašnje i regionalno podzemlje - zaključio je on.

O ovome je i u "Jutarnjem programu" Televizije Pink govorila novinarka Olivera Miletović.

- Novinarstvo više nije sedma, već prva sila. Društvo u kome živimo ima problem sa moralom. To je malo filozofski. Ne treba tako da bude. Oni koji prate moj rad znaju kako se ja odnosim prema poslu. Mi u ovom trenutku komentarišemo prilike u Srbiji, konkretno napad na premijera. Ja sada ponavljam, da kada neko napada premijera jedne države, on ga ne napada što mu on lično smeta već zbog politike koju vodi. Tako je bilo u smislu kralja Aleksandra, Zorana Đinđića... Napadi su intezivirani u poslednjih nekoliko meseci. Napad u Srebrenici je bio školski primer atentata na premijera jedne države - istakla je ona.

N. Petričević

'