AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas, predstavljajući rezultate rada Gradske uprave, da je okosnica četvorogodišnje politike bila briga o socijalno ugroženima, kvalitetnije zdravstvo i modernije obrazovanje, kako bi Beograd postao socijalno odgovoran grad.

Mali je rekao da su određena socijalna davanja morala da budu povučena da bi se grad finansijski konsolidovao i da je to bila najteža odluka koju su nadležni morali da donesu zato što su, kako je rekao, oni koji su zarad glasova delili “šakom i kapom ono što nisu imali”, ostavili dug 5,3 milijardi dinara na osnovu neisplaćene socijalne pomoći.

- Socijalno ugroženi nisu na vreme dobijali pomoć, oštećene su bile porodilje i trudnice, a dugovalo se i preduzećima za subvencije za komunalne usluge. Grad je trudnicama i porodiljama dugovao skoro 390 miliona dinara. Te dugove smo vratili i danas nema više kašsnjenja u isplatama - rekao je Mali.

Mali je podsetio da je prošlog meseca pokrenut projekat senior kartice, sa kojom penzioneri mogu da ostvare popuste u prodavnicama, apotekama, optičarskim radnjama...

Kako kaže, više od 150.000 penzionera su danas članovi tog kluba, a do kraja godine očekuje da ih bude 200.000.

Otvoreno je šest klubova za stare, a u narednih mesec dana biće otvorena još dva, pa će u Beogradu biti ukupno 28 takvih klubova.

Istovremeno, renovirana su tri dnevna boravka za decu sa smetnjama u razvoju, a od 2018. godine počinje da radi objekat “Predah plus”, koji će moći da primi 50 korisnika.

Mali je dodao da usluge ličnih pratilaca besplatno koristi 330 dece i mladih sa smetnjama u razvoju, dok Grad plaća i usluge personalnih asistenata za 52 osobe sa invaliditetom.

Podsetio je i da je u toku renoviranje Prihvatilišta za decu na Zvezdari, koje će biti otvoreno na jesen sledeće godine.

- Briga o deci proširena je i na pomoć svim porodiljama kojima je obezbeđena jednokratna pomoć od 10.000 dinara za svako novorođeno dete, dok socijalno ugrožene porodilje dobijaju dodatnih 25.000 dinara. Tu vrstu pomoći prima 14.000 novih majki, a ranije je taj broj bio 3.500 - rekao je Mali.

Foto: Beograd.rs

On je napomenuo da je u prethodne četiri godine uloženo više od milijardu dinara u gradske zdravstvene ustanove, obnovljeno je i adaptirano 40 zdravstvenih objekata.

Novi domovi zdravalja otvoreni su na Labudovom brdu, u Malom Mokrom Lugu, naselju Stepa Stepanovic i Jajincima, dok sledeće godine počinje izgradnja Doma zdravlja u Borči površine 5.000 kvadrata, u Ugrinovcima, Kumodražu i Banjici.

- Kvalitetnija zdravstvena zaštita najviše zavisi od uspešne i kontinuirane saradnje gradske i republičke vlasti i taj kontinuitet moramo da očuvamo ukoliko želimo bolju, moderniju i pristupačniju zdravstvenu zaštitu - rekao je Mali.

Kada je reč o obrazovanju, Mali je rekao da je u protekle četiri godine izgrađeno osam predškolskih ustanova, čime je otvoreno još 1.465 mesta za mališane.

Za početak 2018. godine najavio je kraj radova na adaptaciji biblioteke “Milutin Bojić” u Ovči za potrebe vrtića, koji će moći da primi 50 dece, dok će polovinom naredne godine biti završena izgradnja vrtića u Altini, kapaciteta 200 mališana.

Istakao je da je u prethodne četiri godine uloženo više od 220 miliona dinara u sanacije vrtića, kao i 260 miliona za nabavku opreme, a roditeljima omogućeno i elektronsko podnošenje zahteva za upis dece u vrtiće.

Obnovljeno je i više škola, a u sanacije osnovnih i srednjih škola i njihovo opremanje od 2014. uloženo je oko 800 miliona dinara, precizirao je Mali.

Kada je reč o mališanima koji idu u privatne vrtiće, Mali je rekao da je grad subvencionisao 80 odsto cene boravka, a tu pogodnost koristi više od 12.000 dece.

#Beograd

#Siniša Mali

'