AKTUELNO

Situacija je, kako navode u Batutu, uobičajena i normalna za ovo doga godine.

U Beogradu je od početka sezone vakcinisano 45.000 ljudi protiv gripa, što je oko 85 odsto od planiranih doza vakcina za grad, a epidemiološka situacija je uobičajena za ovo doba godine, kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZJZ).

- Imamo potpuno normalnu i uobičajenu situaciju za ovo doba godine, nema većeg broja akutnih respiratornih infekcija, čak ih je nešto manje nego prošle godine. Registrujemo obolele sa kliničkom slikom gripa, ali je to mali broj, tako da imamo jednu potpuno mirnu sitaciju - kažu u Zavodu.

Foto: Printscreen Youtube

Za Beograd je nabavljeno 52.000 vakcina protiv gripa, vakcinacija je u toku, a do sada je vakcinisano oko 45.000 osoba u gradu.

U Zavodu dodaju da se za sada grip i u Evropi slabo registruje, te da, na osnovu podataka, kako u Evropi, tako i u Srbiji u naredne dve nedelje ne može doći do nekog "iznenađenja", u smislu češće pojave virusa.

Podsećaju da se grip u Srbiji pojavljuje obično u drugoj polovini decembra, odnosno otkriva se tada ili u januaru, a maksimum dostiže u februaru i martu. Vakcinacija je počela u oktobru, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za sezonu 2017/2018. u Srbiji je distribuirano 242.546 doza vakcine protiv gripa.

Prema podacima iz izveštaja o sprovedenoj imunizaciji tokom poslednjih pet godina, po sezoni obuhvat vakcinacije je bio oko 90 odsto, odnosno osam do 10 odsto distribuiranih doza vakcine protiv gripa ostane neupotrebljeno.

Stručnjaci savetuju obaveznu vakcinaciju osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, pre svega oboleli od šećerne bolesti, osobama sa poremećajima rada bubrega, oslabljenim imunitetom.

Takođe, vakcinu bi trebalo da prime osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, u zdravstvenim ustanovama, stariji od 65 godina, i zaposleni u javnim službama koje su u riziku.

U "Batutu" navode i da se, nakon analize pandemije gripa A H1N1 u sezoni 2009/2010. godine, sezonska trovalentna vakcina preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje.

Nakon aplikacije vakcine, zaštita i imunitet se stiču dve do tri nedelje, a imunitet traje od šest do 12 meseci.

Pročitajte još: KRIV JE OSIROMAŠENI URANIJUM: Srbi koji su posle bardovanja oboleli od raka TUŽE ČLANICE NATO! (VIDEO)

#Beograd

#Grip

#Vakcina

#Virus

'