AKTUELNO

Dan oslobođenja Beograda obeležava se 20. oktobra, a kako je ranije najavljeno, proslavi na aerodromu u Batajnici prisustvovaće i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Proba za vojnu paradu koja će biti održana 20. oktobra povodom Dana oslobođenja Beograda održana je juče na aerodromu u Batajnici, a ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je sve građane da dođu, uveličaju proslavu i "vide koliko je napredovala njihova zemlja i vojska". Program će biti bogat i trajati dva sata.

U Beograd su juče došli i piloti iz ruske aero-grupe "Striži" koji će izvesti deo svog programa od čega neke tačke prvi put van teritorije Rusije.

Dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse rekao je da srbija u petak može očekivati brojne manevre, prikaz borbenih dejstava vazduhoplovstva, te da će ceo program biti spektakularan.

- Prikazaćemo ljudstvo iz projekta 1.500 sa savrenenom opremom, borbena sredstva i avione MiG 29. Biće realizovana i vežba uz učešće pripadnika specijalne brigade, kopnene vojske i ratnog vazduhoplovstva - rekao je Miloradović.

Foto: TV Pink

On je rekao da će uz prikaz sposobnosti i biti prezentovan i bogat nalet avijacije i detalji projekta 1500 plus.

Potpukovnik Tomislav Bećagović, vojni pilot, rekao je da očekuje velelepni spektakl nad srpskim nebom, spektakl koji se retko vidi i u svetu, a pre svega zato što će u parade učestvovati i Striži.

Bećagović je istakao da rizici bavljenja vojnim vazduhoplovstvom uvek postoje, da su nekada previsoki, ali da se svode na minimum upornim i dugim uvežbavanjima.

Foto: TV Pink

- Piloti moraju da budu zdravi i voljni da rade svoj posao. Ako se posao voli, sve je lako. Baviti se vojnim vazduhoplovstvom zahteva velika odricanja i gotovo potpuno prepuštanje letenju - rekao je Bećagović, dodajućo da sistem nije mnogo važan za uvežbavanje i bavljenje letenjem, već da je sve do ljudi i dobre volje.

Foto: TV Pink

Kada je reč o komentatorima letačkih manevara, Bećagović je objasnio da oni potpuno moraju da poznaju materiju vazduhoplovstva, da su važni jer vode pažnju onih koji posmatraju manevre, te da su komentatori potpuno ravnopravni članovi tima.

Miloradović je opet najavio i te kako atraktivan događaj, podsećajući da srpska vojna industrija ima 200 godina tradicije.

- Srpsko naoružanje i odbrambena industrija jako su cenjeni u svetu. U petak će posetioci biti u prilici da vide nove vrste naoružanja srpske proizvodnje, što Srbija i izvozi u oko 80 zemalja sveta, a izvoz iz godine u godinu raste – rekao je dr Miloradović za TV Pink.

#Sergej Šojgu

#Srbija

#Vojska

'