AKTUELNO

Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, leto se nastavlja i tokom ovog meseca, koji će biti čak dva stepena topliji nego što je to višegodišnji prosek za septembar.

Posle leta sa više od 60 tropskih dana, dolaze nam topla jesen, ali i daleko blaža zima od prethodne godine. Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, leto se nastavlja i tokom ovog meseca, koji će biti čak dva stepena topliji nego što je to višegodišnji prosek za septembar.

Tako će doneti prosečnu temperaturu u intervalu od 17 do 20 stepeni, dok će na planinama biti nešto hladnije, pa živa u termometru neće prelaziti 15. podeok. Iako je preko potrebna, kiša će u septembru padati samo 8 do 10, a na planinama od 10 do 12 dana.

- Septembar u narednom poeriodu zadržava toplo vreme, iznad proseka. Očekujemo smenu sunca i oblaka, ali ostaje toplo. U narednom periodu, temperature će nas podsetiti na tropske vrućine, pa će sutra biti oko 30 stepeni Celzijusa, a u ponedeljak živa u termometru stiće će do 34. podeoka - kaže Đorđe Đurić, meteorolog.

Te visoke temperature ipak, ne bi trebalo da nam "podgreju" nadu, jer je tropski deo godine, ipak okončan.

- Posle ta dva "tropska" dana, dolazi nam kratko osveženje sa kišom i grmljavinom, temperatura će opasti, ali će biti u skladu sa normalnim vrednostima, bez jačeg zahlađenja - kaže Đurić.

MIHOLJSKO LETO

Foto: Pixabay.com

Pretežno suvo i toplo vreme u septembru donosi i prosečne maksimalne temperature od 24 do 36 stepeni.

- S obzirom na to da nema jačeg zahlađenja u narednom periodu, leto će nam i kalendarski zvanično potrajati - kaže Đurić.

Ipak, već sada, po osetno hladnijim i prijatnijim noćima i jutrima možemo zaključiti da je kraj leta sve izvesniji. Prosečno topao i vlažan oktobar sa sobom donosi i takozvano mihiljsko leto.

- Na samom početku oktobra možemo očekivati nekih 3 do 5 dana kada će vreme biti sunčano, jedno pravo miholjsko leto sa temperaturama od 23 do 27 stepeni - kaže Đurić.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad proseka i to za oko 0,6 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom oktobra biće oko 19 stepeni. Očekuje se i manja količina padavina od proseka.

BLAGA ZIMA

Letnje suše nastaviće se tokom rane jeseni, a osveženje u vidu padavina možemo očekivati početkom oktobra. Uticaj visokih temperatura tokom letnjeg perioda osetiće se u mesecima koji slede, pa će tako tokom jeseni biti čak od 19 do 26 letnjih dana, dok će mraza biti najviše 14 dana. Kiša će padati umereno, a samo se u novembru očekuje više padavina u odnosu na prosek u većem delu zemlje, navodi se u izveštaju RHMZ. Maksimalna predviđena temperatura u novembru biće 12 stepeni.

Foto: Pink.rs

U odnosu na prošlu zimu, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do početka proleća, ove godine nas očekuje blaga zima sa srednjim temperaturama od 2 do 5 stepeni, a na planinama od minus 3 do 1 stepen. Mraz će se na tlu zadržati skoro dva meseca, dok će u brdsko-planinskim predelima ta brojka iznositi oko 80 dana. Kiša i sneg će padati od 32 do 42, a na planinama do 50 dana. Zato, iako blaga, ostaje daleko od rekordera među toplim zimama - 1989. godine kada je izmereno čak 26,4 stepena.

Novi Sad biće topao tokom septembra, a najviša temperatura biće 17 stepeni. Tokom oktobra najviša temperatura će biti oko 16 stepeni, a samo nekoliko dana biće 12 odnosno 14 stepeni. Pred kraj novembra biće najviša dnevna do šest odnosno 9 stepeni.

Tokom miholjskog leta temperatura u Nišu će ići do 17 podeoka. U oktobru najviša temperatura će biti oko 13 steopeni, dok će krajem meseca pasti na 10 stepeni Celzijusa. U drugom delu novembra najviše vrednosti temperature biće uglavnom jednocifrene.

Koliko se može videti prema prvim prognozama, neće biti snega do polovine decembra, a temperatura je prema prvim očekivanjima, iznad proseka za ovo doba godine.

#Prognoza

#Srbija

#Zima

#leto

'