AKTUELNO

Kako je istakla, Ministarstvo pravde je svakodnevno u kontaktu sa srpskom ambasadom u Grčkoj, te da će Srbija obezbediti pravnu zaštitu za uhapšene na Zakintosu.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da je za četvoricu uhapšenih srpskih državljana na Zakintosu određen pritvor do početka suđenja, da je dvoje pušteno da se brani sa slobode i da se nalaze u Beogradu, dok će jedan uhapšeni danas biti izveden pred istažnog sudiju.

- Svaki kontakt lica koja su u Beogradu sa grčkim organima moraće da ide preko Ministarstva pravde, odnosno primene sporazuma i medjunarodne pravne pomoći, a Ministarstvo će pružiti svu neophodnu pomoć licima koja se ovde nalaze - kazala je Kuburović.

Pročitajte još: SELFI NIJE RAZLOG TUČE NA ZAKINTOSU?! Evo šta se ZAPRAVO dogodilo, i pokrenulo SUKOB

Ona je navela da od četvorice kojima je u Grčkoj odredjen pritvor tri lica ima do 21. godinu, tako da se za njih primenjuje odredbe koje se primenjuju na maloletnike.

- Oni će biti smešteni u kazneno popravni zatvor za maloletnike. Danas moramo da sačekamo kakva će odluka biti u odnosu na lice koje će biti saslušano pred istražnim sudijom, da li će biti odredjen pritvor ili ne - dodala je Kuburović.

Ona je rekla da je Ministarstvo pravde svakodnevno u kontaktu sa ambasadom, a da je juče bila u kontaktu i sa advokatom Zorom Dobričanin koja je branilac jednog od uhapšenih.

Za ubistvo američkog turiste Bakarija Hendersona osumnjičeno je devet osoba - jedan Grk, sedam državljana Srbije i državljanin Velike Britanije srpskog porekla.

Sudovi imaju blagu kaznenu politiku prema nasilnicima

Sudovi imaju blagu kaznenu politiku što se tiče nasilja u porodici, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović i navela da se nastavlja sa radom na izmenama Krivičnog zakona, te da će se razmotriti izmene koje se tiču nasilje u porodici.

- Sudovi su ti koji kreiraju blagu kaznenu politiku, a ne odredbe zakona koje predviđaju strožu kaznenu politiku. Naš krivični zakonik spada u jedan od strožih u Evropi - rekla je Kuburović.

Kako kaže, analizirajući poslednje tri godine došlo se do podatka da od ukupnog broja osuđujućih presuda više od 60 odsto su bile uslovne osude, a u slučajevima gde se izrekne kazna zatvora, to je kazna do šest meseci.

Moguće je reagovati, pojašnjava ona, jedino da se daju odgovarajuća preporuka Visokom savetu sudstva i Pravosudnoj akademije koje sprovode obuke policije, tužilaca i svih drugih u lancu.

Govoreći o novoformiranom Savetu za sprečavanje nasilje u porodici ona kaže da je Savet predviđen Zakonom o borbi protiv nasilja u porodici i da je njegov zadatak da prati implementaciju zakona, da se blagovremeno reaguje i preduzimaju određeni koraci ukoliko se jave nedioumice u primeni zakona.

Pročitajte još: Ubica iz Rakovice kod tužioca se branio ćutanjem

- Glavni cilj je bolja koordinacija svih organa koje treba da postupaju i primenjuju ovaj zakon. Zakon je donet jer nismo imali dobru multisektiorsku saradnju institucija u sprečavanju nasilja u porodici. On treba da poveća odgovorniost kako pojedinca tako i ustanova - pojasnila je ministarka.

Savet će prvi sastanak imati tokom sledeće nedelje, a koliki značaj vlada pridaje ovom problemu, kako kaže, govori podatak da su članovi saveta četiri ministra.

Govoreći o dva ubistva ispred centara za socijlni rad i da li je tu zakazala saradnja institucija, ona je rekla slučajevi na koje se nisu primenjivale odredbe novog zakona, jer su predmeti vođeni ranije.

- Zakon o sprečavanju nasilja u porodici nije mogao da se primeni u konkretnom slučaju, ali ono što je bitno da će nadležni organi da ispitaju da li je bilo propusta - zaključila je ona.

#Nela Kuburović

#Rakovica

#Ubistvo

#Zakintos

'