AKTUELNO

Ona je naglasila da će Ministarstvo pravde pružiti svu neophodnu pomoć kolegama iz BiH.

Saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine u oblasti pravosuđa je dobra, posebno imajući u vidu intezivnu saradnju u oblasti međunarodno pravne pomoći, saglasni su srpska ministarka pravde Nela Kuburović i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Grubeša je, na današnjem sastanku, istakao da se BiH nalazi u procesu reforme pravosuđa i javne uprave, te da bi toj zemlji bila veoma značajna pomoć Srbije u oblasti evrointegracija, imajući u vidu da je Srbija već otvorila Poglavlje 23 i da se nalazi par koraka ispred BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Dvoje ministara razgovarali su i o saradnji i zajedničkim projektima ministarstava, a na sastanku je posebno istaknuta saradnja u oblasti izvršenja krivičnih sankcija, budući da se BiH nalazi u fazi izgradnje prvog federalnog zatvora.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, Kuburović je rekla da Ministarstvo pravde i u tom pogledu stoji na raspolaganju kolegama iz BiH.

Ona je navela i da Ministarstvo pravde posebnu pažnju posvećuje jačanju kapaciteta zatvora rad poboljšanja uslova u kojima borave osuđena i pritvorena lica, a u skladu sa standardima EU.

Kuburović je dodala da je pored rekonstrukcije i adaptacije postojećih zatvora, u toku izgradnja nove zatvorske ustanove u Pančevu, koja bi do kraja ove godine trebalo da krene sa radom, a da će uskoro otpočeti i radovi na izgradnji novog zatvora u Kragujevcu.

I. P.

#Bosna i Hercegovina

#Ministarstvo pravde

#Nela Kuburović

#Sastanak

'