AKTUELNO

Gradski menadžer je najavio brojne projekte, rekonstrukcije i uređenja, kako centra grada, tako i njegove periferije.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će ova godina biti rekordna po broju izdatih građevinskih dozvola, te da je od 1. januara do 1. maja izdato 240 lokacijskih dozvola, koje prethode građevinskim, 43 građevinske dozvole i ukupno 457.929 kvadrata čija je investicona vrednost oko 13,5 milijardi dinara.

To jasno govori da je pokrenut investicioni točak koji nije lako pokrenuti jer se ne odlučuju ljudi da tek tako milione evra investiraju negde i za takve odluke treba stvoriti klimu. U tome nam je puno pomogla Vlada Srbije donošenjem Zakona o planiranju i izgradnji, Zakonom o radu i generalno političkom stabilnošću koje imamo u Srbiji - istakao je Vesić gostujući na televiziji Pink.

Prihod Direkcije u iznosu od 2,3 milijarde dinara

Vesić je izjavio da je Direkcija za građevinsko zemljište motor razvoja Beograda i izneo podatak da je za prvih četiri meseca prihodovala gradu 2,3 milijarde dinara.On je precizirao da je to javno gradsko preduzeće prihodovalo 1,5 milijarde dinara od naknade za građevinsko zemljište i još 800 miliona dinara od prodaje zemljišta. On je dodao i da je ponuđen reprogram starim investitorima koji dugo nisu plaćali naknadu za građevinsko zemljište, da je podneto 416 zahteva, a zaključeno 80 ugovora, dok se na ostalima radi. Gradski menadžer je rekao da će se taj novac trošiti recimo i za kanalizaciju Beograda za koju je obećano da će se završiti u narednih deset godina.

Beograd se sada, kako je rekao, prvi put u svojoj istoriji spušta na reke.

Glavni grad ima 200 kilometara obale, što je više od gradova nekih drugih zemalja koje izlaze na reke.

Foto: Tanjug

Ocenio je da grad može da bude čistiji i najavio da će do kraja godine završiti 97 fasada.

Vesić je rekao da u centru grada nedostaje oko 5.000 parking mesta, te da sve metropole imaju taj problem, a Beograd će uvesti i javne bicikle i imati više od sto kilometara biciklističkih staza.

On je najavio da će rekonstruisana garaža na Obilićevom vencu biti puštena u rad 1. jula.

- Biće pušetna sa delom ulice Masršala Birjuzova, od Carice Milice do prolaza iza garaže. Drugi deo uluce od garaže do zelenog venca biće pušten prvog avgusta - rekao je Vesić.

Foto: Andrej Nihil

Grad ima više od 70 projekata, a važno je da kada se gradi, da se ne govori samo o gradskim već i o privatnim projektima, što je takođe deo izgradnje.

- I šoping molovi, i privatne zgrade , hoteli... Mislim da i oni koji su najveći kritičari naše aktivnosti u gradu ne mogu da ne priznaju da se zaista u Beogradu puno gradi - zaključio je on.

#Beograd

#Goran Vesić

#Gradilište

'