AKTUELNO

Apeluje se na građane da za tradicionalno prvomajsko roštiljanje i druženje koriste za to predviđena mesta.

Prvomajski uranak tradicionalno se u Srbiji obeležava u prirodi, a svi oni koji su tokom praznika ostali u Beogradu slobodno vreme mogu da iskoriste na jednom od brojnih gradskih izletišta.

Foto: Privatna arhiva

Ada Ciganlija, Kosmaj, Košutnjak, Avala, jezero Trešnja... sve su to mesta gde Beograđani, ali i gosti prestonice već tradicionalno uživaju za 1. maj.

- Među najpopularnijim i najposećenijim izletištem je svakako Ada Ciganlija koja je nabliža centru grada i gde najveći broj najmlađih sugrađana provedi prvomajski uranak - rekla je Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda.

Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, Beograđani za 1. maj odlaze i na Avalu, Kosmaj ... i time, na neki način, otvaraju letnju sezonu boravka u prirodi.

Savet iskusnog: Ako ne želite muke sa pronalaskom mesta, dođite veče pre

Oni koji svake godine roštiljaju, zahvaljujući svom iskustvu reći će vam da je najveći problem za praznik rada pronaći slobodno mesto na izletištu, a situacija je ista za koje god da se odlučite. Zato svaki roštiljdžija preporučuje da umesto da krenete ujutru, ipak parče zemlje zauzmete veče pre Prvog maja. - Jedne godine smo pogrešili i više ne ponavljamo tu grešku. Dolazimo 30. aprila, postavljamo šator, pripremamo gotovo sve, kako bismo se sutradan samo prepustili uživanju u roštiljanju. U tome je s jedne strane i prednost dolaska ranije. Međutim, dešava se da vremenske prilike ne dozvoljavaju noćenje, pa tada proslavu selimo sa izletišta u nečije dvorište – rekao je Jovan Stanić, mladić iz Kumodraža koji praznik svake godine sa prijateljima obeležava na Avali.

Kako kaže, tu su i Košutnjak, Topčiderska zvezda i mnoge druge lokacije koje pored samog boravka u prirodi nude i druge sadržaje.

Foto: Privatna arhiva

Stanković ističe i da mnogi vole da praznik provedu na nekim drugim, alternativnim lokacijama poput Ade Međica, Ade Huje ili neke druge zelene površine koja je van centra grada.

Vreme će poslužiti

Kako najavljuju meteorolozi, 1. maja očekuje se pretežno sunčano vreme sa porastom temperature. Kiša i pljuskovi su mogući uglavnom u planinskim predelima, dok se za glavni grad ne najavljuju padavine. Minimalna temperatura kretaće se oko 11, dok će maksimalna iznositi 23 stepena Celzijusa.

Kaže i da je među atraktivnim lokacijama koje se opet vrćaju u modu i čuveno izletište Trešnja, kao i izletišta na prostoru opštine Surčin...

Foto: Privatna arhiva

- Naši sugrađani imaju tradiciju. Neka izletišta datiraju od pre mnogo godina i među našim sugrađanima se zna gde se to ide na piknik, gde se ide da se pravi roštilj - rekla je Stanković.

#1. maj

#Ada Ciganlija

#Avala

#Beograd

#Maj

'