AKTUELNO

Nije nimalo lako izabrati pravo izletište za Prvi maj, budući da Srbije obiluje prelepim planinama, jezerima, banjama, salašima, etno selima... Zbog svojih raznovrnih prirodnih pejzaža i reljefa, naša zemlja nudi za svakoga po nešto: od klasičnog roštiljanja, preko kulturno-istorijskih obilazaka, spa odmora do rekreativnih planinarskih tura. Ako se pitate gde provesti ovaj praznik, donosimo vam nekoliko predloga.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je veštačko jezero u Istočnoj Srbiji, na dva kilometra od Velikog Gradišta. Ovde će svako pronaći aktivnost za sebe. Ukoliko ste ljubitelj bazena i kupanja, obavezno posetite kompleks bazena, a ukoliko ste ljubitelj sporta, na Srebrnom jezeru možete pronaći terene za tenis, mini golf, biciklističke staze, kao i parkove za najmlađe.

Foto: Instagram

Naravno, nekome može biti dovoljno i da samo nađe brisan prostor do jezera, tu založi vatru i uživa u roštiljanju sa prijateljima i porodicom.

Ovo jezero inače je najposećenija destinacija za mlade, te se stoga već nekoliko godina zaredom ovde održava „Uranak festival“ koji okuplja oko 3.000 ljudi i nudi odličnu muziku na nekoliko stejdževa.

Foto: Wikipedia

Kada je reč o kulturno-istorijskim znamenitostima u okolini, na samo 40 km od Srebrnog jezera nalazi se poznati rimski grad i vojni logor Viminacijum. Istorija grada seže u daleku prošlost, u period između 1. i 4. veka, a danas predstavlja izuzetno vredno arheološko nalazište. Na 20 km od Srebrnog jezera nalazi se još jedan spomenik kulture – Golubac. Zatim, na samo 10 km od Golupca nalazi se Manastir Tuman, koji je sazidan u 14. veku uoči Kosovskog boja, a o kojem je Pink.rs već pisao kao o svetom mestu na kojem se dešavaju čudesna izlečenja.

Palić

Jezero Palić nalazi se osam kilometara istočno od Subotice, blizu granice sa Mađarskom. Prelepi parkovi, zelenilo, jezero, hoteli visoke kategorije čine Palić idealnim mesto za mir i uživanje.

Foto: Pixabay.com

Na obali jezera, nalazi se poznati Ženski štrand, gde su se nekada davno žene skrivale kada su želele da se okupaju u jezeru. Danas, to je jedna od najposećenijih turističkih mesta na Paliću, ali i prepoznatljiv i autentičan primer mađarske secesije i narodne umetnosti. Stil mađarske secesije uočljiv je i u ostalim građevinama na Paliću- Vodotoranj, Velika terasa, Muzički paviljon i spomen česma.

Tradicionalno, na Paliću se oko 1. maja održava manifestacija pod nazivom Prvomajski uranak, kada ceo Palić postaje Luna park, restoran i pijaca sa štandovima rukotvorina.

Borsko jezero

Foto: Pink.rs

Borsko jezero je veštačko jezero u podnožju planine Crni vrh blizu grada Bora. S obizom na to da se na obali jezera nalaze četiri veće i nekoliko manjih plaža, ono predstavlja omiljeno odmaralište Borana. Tempertura vode tokom letnjih dana je 26 stepeni što je idealno za kupanje. Međunarodni praznik rada na Borskom jezeru tradicionalno se obeležava kulturno-zabavnim programom na Glavnoj plaži.

Foto: Promo.

Na samo sedam kilometara od Borskog jezera nalazi se Brestovačka banja poznata po svojim termomineralnim izvorima. Nedaleko od Bora i Borskog jezera nalaze se i Crni Vrh, Zlotske pećine, kao i Dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića. Na oko 40 kilometra od Bora nalazi se arheološko nalazište antičke rimske palate Felix Romulijane, Gamzigrad. Palata je bila rezidencija rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija, koji je bio zet poznatog Dioklecijna.

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera nalaze se u Južnom Banatu, nedaleko od istoimenog naselja Bela Crkva. Sedam veštačkih jezera, sa kristalno čistom vodom i plažama svojom lepotom mame posetioce. Ovaj gradić se često zbog toga naziva i ,,Vojvođanskom Venecijom“. Najpopularnija jezera su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara.

Pored netaknute prirode, zbog koje su Belocrkvanska jezera zauzela 4. mesto na listi najboljih destinacija za 1. maj, ona nude i brojne aktivnosti kojima možete upotpuniti ovaj praznik: Vožnja pedalinom, jedrenje, veslanje, lov i ribolov, kampovanje, biciklizam…

Foto: Pixabay.com

Goč planina

Goč je jedna od nižih planina Srbije, nalazi se iznad Vrnjačke Banje. Planina Goč, zbog svojih mnogoprojnih prirodnih lepota, predstavlja jedan od specijalnih rezervata prirode. Na Goču možete pronaći raznovrsnu floru i faunu, bogate šume, kao i izvore vrelih lekovitih mineralnih voda.

Za malo drugačiji Prvi maj aktivirajte svoje telo i tradicionalni prvomajski roštilj zamenite jednom turom rekreativnog planinarenja po Goču. Na ovoj planini postoje dva planinarska društva koja se, između ostalog, bave i obeležavanjem pešačkih staza, tako da je najveći deo planine dobro obeležen.

Foto: Pixabay.com

Despotovac

Despotovac je gradsko naselje u istočnoj Srbiji u pomoravskom okrugu. Naselje se pod ovim imenom spominje prvi put 1882. godine kada Milan Obrenović donosi odluku da se zelo zove Despotovac u znak sećanja na Despota Stefana Lazarevića. Okolina Despotovca je vrlo raznovrsna, na maloj udaljenosti prepliću se brdsko-planinski predeli, raznovrsna flora i fauna, rečni tokovi, pećine, ali u spomenici od kulturno-istorijske važnosti.

Jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture, Manastir Manasija, nalazi se upravo u Despotovcu. Manastir je takođe zadužbina Despota Stefana Lazarevića. Nedaleko od Despotovca nalazi se i manastir Ravanica.

Na 20 km od Despotovca nalazi se poznata Resavska pećina.

Foto: Wikipedia

Vodopad Lisine udaljen je od Despotovca samo 21 km, a od Resavske Pećine 10 km. Sa visinom preko 20m, Vodopad Lisine predstavlja najviši vodopad u Srbiji i svojom impozantnošću i lepotom ostavlja turiste bez reči.

#Praznik

#Srbija

#Turizam

'