AKTUELNO

Profesor doktor Dejan Ilić, jedan od najuspešnijih i najuglednijih Srba u svetu, koji je u Nemačkoj tri puta proglašen za menadžera i inovatora godine i kojeg nazivaju i ocem smart kartice i mikrobaterije, uvek se vraća svojim korenima i ističe da treba da se ponosimo odakle smo.

- Nekakva tradicija, ono odakle dolazite, odakle su vam koreni, nikada ne smete da zaboravite. Lako je to zaboraviti kada imate uspehe i ovacije. Treba odgajati narod da se ponosi odakle dolazimo, bez obzira šta smo postigli. Imamo sjajne primere u Srbiji – istakao je Ilić za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, sprega porodice, vaspitanja i društva, posle kada mladi odrastaju, je vrlo značajna za ono što će neko da uradi.

- Ja obično kažem da morate da ponesete nešto svoje i da nadogradite tu vašu harizmu koja će vas kasnije dovesti do uspeha – rekao je Ilić.

Profesor Ilić je juče bio među dobitnicima nagrade koju dodeljuje udruženje Srpski Krivak. Ilić je dobio nagradu za tehničke inovacije i kaže da je tada osetio posebnu emociju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedan od osnivača te nagrade je baš moj Selevčanin i onda kada vidite skup naroda koji tu dolazi sa emocijama, kako ste vi pričali, najavljivali goste, poznate ličnosti koje su uručivale plakete, dobijete emocionalni naboj koji ne možete da sakrijete. To je ono što je velika razlika kada sam u Srbiji i kada sam vani. Ovde emocije uglavnom dominiraju i na taj način ste svoj u svojoj zemlji sa svojim narodom. To je ono što me najviše oduševljava i pospešuje da što češće dolazim u Srbiju – kazao je Ilić.

Podsetimo, profesor Ilić je profesionalnu karijeru počeo 1987. u kompaniji Varta. Kao šef razvojno-istraživačkog tima radio je na razvoju novih punjivih mikrobaterija. Na osnovu njegovih istraživanja na univerzitetima u Drezdenu i Gracu o reakciji između litijum metala i metal oksida, njegov razvojni tim u Varti razvio je revolucionarni sistem mikrobaterija koji se danas koristi u gotovo svim prenosnim uređajima: mobilni telefoni, laptop računari, PDA uređaji, Ipod uređaji i slično.

Naš cenjeni naučnik je 2006. došao na čelo firme Ari, lidera u proizvodnji filmske i televizijske opreme. Kompaniju ARRI je preuzeo na poziv nemačkog ministra za privredu, Mihaela Glosa, zbog dobrih poslovnih i stvaralačkih rezultata tokom rada u kompaniji Varta Mikrobateri.

Foto: TV Pink Printscreen

U novoj firmi je radio na stvaranju elektronskog čipa, koji stvara trodimenzionalnu sliku tako što pretvara signale u tri boje, umesto jednu kako to rade konvencionalni čipovi. Rezultat toga je kamera Arifleks D21 koja na ovim principima daje trodimenzionalnu sliku visoke rezolucije.

Za kreaciju mikrobaterije i smart kartice 2005. godine osvojio je nagradu za životno delo Svetskog udruženja hemičara, a Varta Mikrobateri proglašena je za najuspešnije preduzeće u Nemačkoj.

Kompanija Ari je pod rukovodstvom profesora Ilića do sada dobila 13 svetskih priznanja za svoje proizvode. Među njima su i tri Oskara za razna dostignuća. Poslednji i najznačajniji je Oskar za tehničko dostignuće 2008. godine. Reč je o proizvodu Arimaks koji daje svetlo uz čiju pomoć mogu da se vide detalji koji običnim okom nisu vidljivi. Proizvod se primenjuje u filmskoj industriji, ali i u medicini, automobilskoj industriji i tako dalje.

#Dejan Ilić

#naučnik

'