AKTUELNO

U Srbije je od 2013. godine 49 prosvetnih radnika izgubilo licence za rad.

Ministarstvo prosvete vratilo je juče licence prosvetnim radnicima koji su četiri dana štrajkovali glađu. To je privremeno rešenje do okončanja sudskog spora. Tačnije, ako se dokaže njihova krivica, licence će im ipak biti oduzete. Licence su im oduzete zbog navodnih verbalnih sukoba i fizičkih napada na učenike, kao i zbog udaljavanja učenika sa časa.

Prema rečima Valentine Ilić, predsednice Sindikata obrazovanja Srbije, stari zakon iz 2013. godine podrazumeva da se licenca oduzima zbog teže povrede radne obaveze. U tom zakonu postoje tačno definisani disciplinski prekršaji, prema kojima se licenca oduzima automatski. Prema novom zakonu, tek nakon sudskog spora moguće je oduzeti licencu.

- Ako je ustanovljeno da se radi o lakšoj povredi, licenca može biti vraćena nakon šest meseci, ako je reč o težoj, licenca se oduzima na pet godina - izjavila je Ilićeva gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink.

U Srbiji je dosad, prema njenim rečima, 49 prosvetnih radnika izgubilo licence i to zbog zanemarivanja i zlostavljanja dece.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, izjavio je da je problem mogao biti rešen i ranije i to razgovorom, a ne pribegavanjem štrajku glađu.

- Štrajk glađu je neuobičajen metod i koristi se samo kada je neko sto posto uveren u ono zbog čega se buni. Ministar Šarčević nije imao druge nego da vrati licence jer su ljudi u polusvesnom stanju prevoženi u bolnice - izjavio je Antić.

I. P.

#Jutarnji program

#Licenca

#Ministarstvo prosvete | nauke i tehnološkog razvoja

#škola

'