AKTUELNO

Kako telo reaguje na smenski rad…

Manjak sna i poremećeni ritam spavanja mogu povećati rizik od srčanih bolesti, posebno kod smenskih radnika, objavili su američki naučnici.

Kod svih ljudi, i uopšteno u svih sisavaca, gotovo svi psihološki i bihevioralni procesi, a posebno ciklusi spavanja i budnosti, slede biološki ritam koji regulira unutrašnji sat u mozgu, rekla je autorica studije dr. Daniela Grimaldi s čikaškog univerziteta.

- Kada ti ciklusi nisu u skladu s ritmom koji diktira naš unutarnji sat događaju se biološki poremećaji, rekla je Grimaldi.

Rezultati studije sugerišu da smenski radnici "koji su hronično izloženi takvim poremećajima ne mogu u potpunosti iskoristiti pozitivne zdravstvene učinke kvalitetnog sna", kazala je.

U studiji je učestvovalo 26 zdravih ljudi u dobi od 20 do 39 godina kojima je dopušteno samo pet sati sna osam dana u nizu, a u četiri od tih osam dana na spavanje su mogli osam sati kasnije nego što bi to bilo po biološkom ritmu.

Posledice su bile ubrzani srčani ritam tokom dana i povećana prisutnost hormona stresa noradrenalina. Taj hormon sužava krvne žile i povisuje krvni pritisak.

Smenske radnike zato treba poticati da se zdravo hrane, redovno vežbaju i dulje spavaju kako bi zaštitili srce, zaključili su naučnici, a studija je objavljena u časopisu Hypertension.

#Posao

#Stres

#Zdravlje

'