AKTUELNO

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović rekao je da je Vlada na današnjij sednici zbog obilnih padavina, grada i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, koji su ovog meseca izazvali veliku materijalnu štetu u pojedinim opštinama, donela odluku o proglašenju elementarne nepogode.

Odluka predstavlja prvi korak u aktiviranju države u definisanju tačnog broja opština i štete nastale tokom poplava, kako bi se pristupilo obnovi infrastrukture, privatnih i objekata javne namene.

- Na osnovu izveštaja lokalnih samouprava i proglašenih vanrednih situacija u 22 lokalne samouprave Vlada je danas donela odluku o proglašenju elementarne nepogode. To je inicijalni akt da bismo mogli da pristupimo pomoći i što se tiče rešavanja javnih objekata i što se tiče pomoći građanima kod privatne imovine – kazao je Nedimović i dodao:

Ova milijarda je namenjena za vodotokove, za mostove, za puteve. Ostaje nam dosta posla da utvrdimo tačno stanje, i da donesemo program po kom ćemo raditi.

Nedimović je rekao da je Kraljevo najviše pogođeno poplavama.

- Sinoć smo imali kriznu situaciju u Krupnju, ali ta stvar je sprečena – kazao je Nedimović i dodao da nije bilo problema na rekama, već na malim potocima, a bilo je i situacija gde su se ratarski putevi pretvarali u reke jer je zemljište prezasićeno vodom.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas ministra Nedimovića da preuzme odgovornost za poplave koje su zadesile Srbiju u poslednjih nekoliko dana i da podnese ostavku, a Nedimović je upitan da to prokomentariše upitao da li je to onaj koji je prodao svoju stranku.

- Zamolio bih ga da obuje čizme i da izađe i pomogne nekom, a ne samo oko skupštine da trčka i da daje izjave – naglasio je Nedimović.

#Branislav Nedimović

'