AKTUELNO

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović zbog nevremena koje je poslednjih dana nanelo štetu poljoprivrednicima, rekao je da je zajedno sa lokalnom samoupravom urađena procena štete i da će svako dobiti podršku u zavisnosti od oštećenja.

- Vlada je i na današnjoj sednici, a i pre sedam dana donela odgovarajuće akte u tom pogledu. Pre nekoliko dana donet je poseban program za sanaciju štete koja postoji na privatnim objektima, gde su objekti razvrstani u pet kategorija, tako da će svako dobiti podršku od 120 do 600 hiljada dinara, u zavisnosti od stepena oštećenja - naveo je Nedimović.

Kako dodaje, što se tiče poljoprivrednog zemljišta bilo je reči uglavnom o poplavnim talasima, kada se izuzme grad, koje su napravili bujični tokovi i tu će biti donet poseban program vlade.

- Što se tiče grada, mislim da smo sto puta pričali na ovu temu. Ono što je nesumnjivo, to je da moramo da kombinujemo dva stepena zaštite. Jedan je fizička zaštita, u vidu protivgradnih raketa, protivgradnih mreža, a sa druge strane i finansijsku zaštitu u pogledu osiguranja. Tu moramo dosta da radimo, da zaboravimo na ono „neće mene“ - naglašava Nedimović.

On je istakao da zbog obilnih padavina od jedne rečice nastaje neverovatna bujica koja nosi sve pred sobom, i onda ona u rasponu od 30 - 50 metara pokupi sve što joj se nađe na putu.

- Moram reći da je 2014. godine dosta urađeno, rešen je Aleksinac, Novi Pazar, Lučani. Mi više nemamo te scene na tim prostorima, koje su ranije pravile te reke. Činjenica je da moramo da radimo na dosta akumulacije, kako bi pravili kaskadne sisteme za zaustavljanje brzine vode koja ide - kazao je Nedimović.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, mali broj poljoprivrednika osigurava svoje zemljište i zasade, a jako je važno osiguranje u voćarstvu i povrtarstvu.

- Država daje 40 odsto premije osiguranja, što je skoro pola, a sada ćemo da radimo na prostoru koji je najrizičniji, prostoru oko Drine - rekao je ministar poljoprivrede.

Govoreći o kulturama koje su najviše stradale, Nedimović je rekao da postoji direktna šteta nastala dejstvom grada, ali i indirektna šteta.

- Direktna šteta je na višnji i recimo na malini, a indirektnu na nektarini, gde je šteta nastala usled ogromne količine vode. Sve je povezano. Ovo je čudna godina, pogledajte koliki je kukuruz, ali postoje bolesti koje se mogu pojaviti usled velike količine vlage. Poljoprivreda je toliko kompleksna da svega što ima previše, zna da škodi - naveo je Nedimović.

Kako kaže, suncokret i kukuruz su dobro, ali da je zbog vlage na nekim mestima došlo do pucanja zrna pšenice.

- Država je prethodne nedelje izašla sa interventnim otkupom pšenice po ceni od 18 dinara, što je dobra cena - kazao je Nedimović.

Foto: Printscreen

Govoreći o goveđem mesu, on je rekao da postoji stvar koja je dobra za ovu državu, a to je otvoreno tržište sa Turskom, i da je Srbija ispunila kvotu.

- To je pet hiljada tona bescarinskog izvoza mesa, to je dovelo do nagle potražnje za govedinom, cena je skočila sa 1,9 evra po kilogramu na 2,15 - 2,20. To je sistem ponude i potražnje. Mi sada moramo da pojačamo prisutnost goveda na prostoru Srbije - naveo je Nedimović.

On je izjavio da posle osam godina priče o IPARD-u Srbija danas ima prve konkretne ugovore.

Prema njegovim rečima, za IPARD je stiglo 504 aplikacija, prvih deset ugovora je uručeno, kao i da će u narednih dva do tri meseca biće svi obrađeni.

Govoreći o najavljenoj poseti Liberiji, Nedimović je rekao da je Srbiji jako važno što je ta zemlja dala podršku po pitanju KiM, kao i da je jako bitno da se Srbija vrati na tržište Afrike.

#Branislav Nedimović

'