AKTUELNO

Povodom toga što će surogat majčinstvo u našoj zemlji po prvi put biti uređeno usvajanjem Građanskog zakonika, advokati Zora Dobričanin, Aleksandar Radivojević i Čedomir Stojković, kao i neuropsihijtar prof. dr Jovan Marić, složili su se da istina nije samo jedna, i da zapravo otvara mnoga pitanja i nedoumice.

Advokat Zora Dobričanin, istakla je da razume potrebu i da je potpuno svesna problema sa kojima se suočavaju ljudi i žene koji ne mogu da imaju decu, ali i kako kaže, ne bi volela da bude u koži žene koja mora da se odvoji od deteta nakon rođenja.

- Govorim kao žena, emotivno. Mislim da je nošenje deteta i trudnoća najlepši period svakog materinstva, i sama činjenica da ta žena nosi dete i da se nakon rođenja odvaja od njega, skroz mi je nezamislivo – rekla je Dobričanin.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, razume i mnoge žene koje ne mogu da rode, ali ističe da joj je previse jak aspect majke koja nosi dete.

- Ona nosi dete u stomaku, čuje prve otkucaje njegovog srca i živi sa njim. Dete oseća od začeća. To je strašno emotivna situacija – rekla je Dobričanin.

Neuropsihijtar prof. dr Jovan Marić, složio se da je to jedna jako diskutabilna tema.

Foto: TvPink Printscreen

- Imao sam pacijentkinju koja je pozajmila jajnu ćeliju svojoj prijateljici, koja nije znala kako da se ponaša kada sretne to dete koje je zapravo njen genetski material. Nije znala kako da se odnosi prema tom detetu. Mnogo je tu stvari i okolnosti u pitanju – rekao je Marić.

Advokat Čedomir Stojković rekao je da je od početka čovečanstva život pun kontradiktornosti, i da nisu stvari sve samo crne i samo bele.

- Jedna je to, biti majka, ostaviti život u sebi i sve to, ali sa druge strane imamo majke i koje ostavljaju decu pored kontejnera, ubijaju ih i tako dalje. Tu imamo i pitanje slobodne volje. U trenutku pre nego što dođe do začeća i rađanja, postoji slobodna volja dva subjekta koji odlučuju da li će to da urade ili ne – rekao je Stojković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, načelno je saglasan sa tim da treba omogućiti surogat materinstvo, ali i ističe da mu je sporran način na koji se ono definiše.

- Zbog jednog sklopljenog ugovora, žena koja se eventualno nakon rađanja predomisli, prosto se primorava da to uradi. To je po meni pogubno zakonsko rešenje. Ukoliko na nakon rađanja i dalje želi da ostane pri ugovoru koji je zaključila, nemam ništa protiv da se to i realizuje. Međutim, postoji drugi problem. Surogat materinstvo je u mnogim bogatijim zemljama zabranjeno, i ako mi kao jedna siromašna zemlja dozvolimo to, bojim se da će doći do turističkog buma, ali i urušavanja morala, jer bi bilo jedna od retkih zemalja u kojima je to dozvoljeno – rekao je Stojković.

Foto: TvPink Printscreen

Advokat Aleksandar Radivojević, ističe da je medicinska nauka dovela do toga, da sada može da se biološki potpomogne materinstvo i očinstvo.

- Došli smo do toga da je moguće izvršiti oplodnju van tela žene, i onda sve to vratiti ili kod nekoga ko je donor ili kod neke nove osobe, takozvane surogat majke. Ovde je problem o kome govorimo, taj što surogat majka nema, nikakav uticaj biološki, osim što je “inkubator”, i da nema biološku vezu, nema nasledne osobine. Da li ima osećaj materinstva to je druga stvar – rekao je Radivojević.

Kako kaže, samo treba da se utvrdi kako da se reše međuljudski odnosi između stranaka.

Marić je istakao da medicina nije odgovorila na pitanje ima li značaja to što majka preko svoje krvi hrani dete devet meseci.

#Advokat

#Srbija

'