AKTUELNO

Na putevima u višim predelima Srbije na kolovozu ima snega.

Saobraćaj je ovog jutra na autoputevima i glavnim putnim pravcima van većih gradova umerenog intenziteta. Prohodnost puteva u nižim predelima je uglavnom dobra, ali velike probleme vozačima predstavlja smanjena vidljivost, zbog magle ili niske oblačnosti koja je i danas prisutna na većini puteva u Srbiji.

Na području Kikinde, Loznice Banatskog Karlovca, Zlatibora i Beograda vidljivost je smanjena od 50 do 100 metara, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Magla se zadržava dobrim delom dana, a vidljivost je najslabija u jutarnjim satima i noću.

Povremeno slabe snežne padavine koje se prognoziraju za danas mogu doneti vlažne kolovoze, a na kojima se zbog nižih temperatura stvara poledica, koju je na pojedinim mestima teško primetiti, a na koju posebno upozoravaju iz JP „Putevi Srbije“, jer pri ovakvim temeparturama, kada bačena so ima usporeno dejstvo, a pritom je vidljivost smanjena, stvaraju se svi preduslovi za čestim i vrlo opasnim lančanim sudarima.

Iz JP „Putevi Srbije“ su saopštili da i pored toga što je većina puteva u planinskim predelima prohodno, vozače očekuju pravi zimski uslovi vožnje, kolovoz je očišćen u punoj širini puta i posut kamenom rizlom, ali i pored toga na kolovozu ima snega, a mestimično i leda zbog čega vozače očekuje usporena vožnja, što se odnosi najviše za puteve koji vode u više predele centralne, zapadne, južne i jugoistočne Srbije.

Situacija na graničnim prelazima

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije RS na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima, trenutno, nema dužih zadržavanja od 20 minuta.

Na teretnim terminalima se na graničnom prelazu Batrovci, na izlazu iz Srbije, odnosno na ulazu u Hrvatsku, čeka se više sati, dok se na prelazu Šid kamioni zadržavaju oko 60 minuta. Teretna motorna vozila više sati čekaju i na graničnom prelazu Horgoš na izlazu iz zemlje, odnosno na ulazu u Mađarsku, dok su zadržavanja na prelazu Kelabija oko 90, minuta. Zadržavanja od 60 minuta su i na graničnom prelazu Vatin sa Rumunijom.

Foto: YouTube screenshot

A.V.

#AMSS

#Auto-put

#Magla

#Poledica

#Saobraćaj

#Sneg

'