AKTUELNO

Pre tačno dve decenije autobus "Niš ekspresa" preplovljen je projektilom dok je prelazio most u Lužanima. Tom prilikom stradalo je 60 ljudi, uključujući 15 dece.

Projektilom je pogođen putnički autobus “Niš-ekspresa” 18 kilometara severno od Prištine.

Autobus je prepolovljen - jedan deo je pao u reku, a drugi je ostao na mostu. Napad je preživelo četiri putnika.

U drugom talasu napada, oko 50 minuta posle prvog, oštećeno je i ambulantno vozilo, a jedan od lekara iz službe hitne pomoći teško je povređen.

Napad je izveden oko podneva, pri potpuno vedrom vremenu. NATO je izneo tvrdnju da je autobus "slučajno pogođen” i da je meta napada bio most kojim su se kretale snage vojske i policije.

Foto: Printscreen YouTube/RUDAR 7

Za 78 dana bombe odnele 2.500 života

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine u 19.45 sati i trajalo je 11 nedelja. U NATO agresiji koja je nosila naziv “Milosrdni anđeo” stradalo je 2.500 ljudi, od čega 79 dece. U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture. Napadi na Jugoslaviju su počeli na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane. Jugoslovenska vlada je iste noći proglasila ratno stanje. Materijalnu štetu koja je naneta Jugoslaviji, tadašnje vlasti u Beogradu, procenile su na oko stotinu milijardi dolara. Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Mala Milica Rakić, koja je poginula u NATO agresiji 17. aprila 1999. godine, simbol je stradanja Srba u bombardovanju.

#bombardovanje

'