AKTUELNO

Hrišćani širom sveta obeležavaju Vaskrs po julijanskom kalendaru, praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Sveštenik Ljuba Stojanović je rekao za Pink da treba znati da Veliki petak nije dan kada žalimo pokojnog Isusa, nego mi slavimo, kako naglašava, Hrista raspetog i Hrista vaskrslog.

-Njegovo raspeće prate događaji gde su mnogi ustali, vaskrsli. Hrist se pobednosono moli za one koji ga vređaju, 'oče oprosti, ne znaju šta čine' i time svim hrišćanima poručuje da mržnja nije dobra - kaže Stojanović.

Foto: TV Pink Printscreen

-Mi pre Vaskrsa imamo post i treba da se zapitamo jesmo li prevazišli svoje mržnje i svoje zlo. Treba da se zapitamo šta smo radili tokom velikog posta, a nazivamo se vernicima, i tek tada ćemo imati tu punu radost Vaskrsa - objasnio je on za Pink.

Patrijarh Pavle je govorio, kako podseća, da sveštenici nisu gospodari vaše vere već pomagači radosti.

- To je poenta, kada na taj način shvatimo veru ulazimo u tu suštinu. Vaskrs je praznik nad praznicima, jer objedinjuje sva nadanja, usmerava nas sve ka tom traženju boljeg čoveka u sebi i ka razumevanju večnosti - objašnjava Stojanović i što se običaja tiče, maglašava da su to neki formalni pristupi od kraja do kraja, jer crkva nije šablonirala običaje nego je ostavila slobodu čoveku da taj kulturološki deo sam osmišljava.

Veroučitelj Vuk Jovanović da je Vaskrs je centralni događaj u celoj hrišćanskoj godini.

Foto: TV Pink Printscreen

-Mi imamo 100 dana koji su povezani sa Vaskrsom. Trebalo bi da budu ofarbana u nedelju, ona deluju kao specifičan simbol vaskrsenja - objašnjava on.

-Jaja deluju kao beživotne tvari, a u sebi kriju život, kao što je Hristov grob bio mesto za one koji nisu živi. Sam po sebi grob je mesto poraza tvorevine. Farbanje jaja simbolički  znak pobede nad smrću. Hristov grob je znak pobede nad smrću, jer mi hrišćani verujemo da su ljubav i život jači od smrti i to je najvažnija vaskršnja poruka  - zaključuje on i dodaje da su ta bojena jaja simbol pobede života.

#Vaskrs

'