AKTUELNO

Hrišćani širom sveta danas obeležavaju najveći hiršćanski praznik - Vaskrs.

U Srbiji obeležavanje Vaskrsa počelo je ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja.

Ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu služio je episkop toplički Arsenije, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je svečano uskršnje bdenje u Crkvi Svetog Petra u Beogradu.

Patrijarh srpski Irinej poželeo je u poslanici da sa ovim praznikom vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod i od Boga poželeo da ljudi koji vode i čuvaju državu budu nadahnuti duhom Vaskrsenja i duhom vere u pobedu dobra nad zlom.

Foto: Tanjug

Živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom, a greh nečim modernim i prihvatljivim, poručio je patrijarh u Vaskršnoj poslanici i ukazao da se omladini umesto primera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.

Patrijarh je, takođe, ukazao na veliku odgovornost Crkve, ali i svih prosvetnih institucija, jer, kako je rekao, treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i vaskrsenja.

Poručio je da sa tugom i bolom u srcu moramo reći da današnji svet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti i beznađa.

Ove godine svi hrišćani istog dana obeležavaju Vaskrs, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio da je taj praznik jedina snaga koja može da obnovi zajednicu, sjedini narode, čovečanstvo usmeri, svima da smisao, radost i nadu.

On je rekao da danas živimo brzim načinom života i da oko nas ođekuje toliko različitih glasova, poziva, muzike i glasnih zvukova, od kojih teško možemo da budemo u stanju da se saberemo i osluškujemo nežni glas svoje duše i svoje savesti.

Foto: Tanjug

Hočevar je u Vaskršnjoj poslanici kazao da napadna moć tolikih reklama još više usmerava jednosmernim putem, a neprestani podsticaji sa svih strana - da uživamo u najboljoj hrani, najboljem piću, najboljem odmoru, najlepšem putovanju, dodatno nas prizemljuju.

- Kako i ne bi, kad oko sebe imamo toliko različitih ponuda - lekara, psihologa, psihijatara, terapija, fabrika lepote, fitensa...Svi ti nebrojeni procesi čine nas samodovoljnima, bezvoljnima i često bez identiteta - rekao je Hočevar.

Vaskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja Isusov povratak u život - vaskrsenje. Prema hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, odnosno prve nedelje posle Velikog petka.

#Crkva

#Liturgija

#Praznik

#Uskrs

'